Smoothie bananowe to przepyszny pomysł na zdrowe i jednocześnie sycące śniadanie. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nikomu nie sprawi problemów. Delikatny dodatek kakao sprawia, że połączenie bananów z mlekiem nabiera zupełnie nowego smaku. Danie jest niesamowicie wyjątkowe pod tym względem. Dodatek ulubionych owoców takich jak na przykład borówki i maliny pozwala każdemu na skomponowanie swojej ulubionej wersji tego przepysznego posiłku. Koniecznym elementem dopełniającym całości są orzechy nerkowca oraz lubiane chyba przez każdego nasiona słonecznika. Smoothie jest przy tym wszystkim bardzo zdrową, a jednocześnie porządnie sycącą propozycją na najważniejszy posiłek dnia. Do jego przygotowania konieczny będzie jedynie blender lub mikser – zaczynajmy!
10 min 1 porcja
Składniki – smoothie bananowe
- Banany – 3 sztuki
- Mleko – 100 ml
- Kakao – 1 łyżeczka
- Borówki – garść
- Maliny – podobnie garść
- Orzechy nerkowca – podobnie niezbyt duża garść
- Nasiona słonecznika – podobnie niezbyt duża garść
Przygotowanie
Na początek umyj (nigdy nie zaszkodzi) i obierz ze skórki banany. Następnie pokrój je najlepiej w plasterki – niezbyt cienko, aby nie było później kłopotu z ich blendowaniem. Pozostaw jednak połowę jednego z nich na później – nie krój go, posłuży do dekoracji.
Dodaj następnie do blendera przygotowane banany, dosyp łyżeczkę kakao oraz dolej 100 ml mleka. Możesz w zależności od upodobania skorzystać z ulubionego jego rodzaju, może to być zarówno zwykłem mleko, jak i na przykład kokosowe.
Zmiksuj następnie wszystkie składniki na jak najbardziej gładką masę – konsystencja nie powinna okazać się zbyt wodnista. Mogą w związku z tym pojawić się kłopoty ze sprawnym zmiksowaniem niektórych kawałków banana – w razie konieczności możesz pomóc w procesie miksowania dociskając ja w stronę ostrzy.
Gotowe smoothie przelej powoli do miseczki i odstaw na chwilę na bok, aby równomiernie się ułożyło. W międzyczasie pokrój pozostawiony kawałek banana na cieniutkie plasterki – ułóż je na wierchu smoothie. Obok nich połóż pozostałe owoce – u nas maliny i borówki.
Dzięki nieco gęstszej konsystencji owoce powinny spokojnie utrzymać się na powierzchni. Na koniec posyp całość orzechami nerkowca i nasionami słonecznika – gotowe – smacznego!