Spaghetti Bolognese jest jednym z najpopularniejszych dań makaronowych na całym świecie, przepyszny sos pomidorowy z mięsem idealnie komponuje się ze spaghetti. Całość tworzy wspaniałe danie obiadowe – dodatkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Najlepszy rezultat naszego przepisu uzyskasz gotując makaron al dente oraz opruszając gotową potrawę startym drobno parmezanem. Do realizacji przepisu wykorzystamy jedynie średniej wielkości patelnię do przygotowania sosu z mięsem oraz garnek przystosowany do ugotowania makaronu spaghetti – do dzieła!
40 min 3 porcje
Składniki – Spaghetti Bolognese
- Makaron spaghetti – 160 gram
- Mięso mielone (na przykład wołowe) – 200 gram
- Parmezan – 30 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Przecier pomidorowy – 200 ml
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- Tymianek – 0.5 łyżeczki
- Oregano – podobnie 0.5 łyżeczki
- Papryka słodka – podobnie 0.5 łyżeczki
- Pieprz cayenne – szczypta – wedle uznania z racji na wysoką ostrość
- Bazylia – 2-3 świeże gałązeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Najpierw pokrój w drobną kosteczkę cebulę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią cebulę. Ząbki czosnku obierz i bardzo drobno zetrzyj. Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej czosnek i podsmaż przez 2-3 minuty – dzięki temu cała potrawa nabierze wspaniałego aromatu.
W międzyczasie przypraw mięso solą i pieprzem – dodaj je na patelnię. Pamiętaj, aby cały czas starać się rozdrabniać mięso, tak aby nie powstawały jego większe połączone fragmenty. Smaż całość do momentu zarumienienia się mięsa – około 10 minut.
Następnie dodaj na patelnię przecier pomidorowy – wymieszaj. Dopraw całość tymiankiem, oregano, słodką papryką oraz szczyptą pieprzu cayenne – bardzo dokładnie zamieszaj. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy – znów wymieszaj całość i pozostaw pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.
W tym czasie ugotuj makaron spaghetti – danie najlepiej smakuje z makaronem podanym al dente. Gotowy makaron od razu po odcedzeniu wyłóż na talerze (wtedy będzie smakował najlepiej) i dodaj gotowy już sos z mięsem. Na koniec całość oprósz startym parmezanem i przyozdób listkami świeżej bazylii – gotowe !