Szakszuka z czerwoną papryką to bardzo atrakcyjny i wyjątkowo smakowity pomysł na przygotowanie śniadania. Połączenie cudownych w smaku pomidorów i papryki wraz z wyrazistymi przyprawami i jajkiem każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Potrawa jest niesamowicie wyjątkowa zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi. Danie jest jednocześnie bardzo sycące i na pewno idealnie sprawdzi się jako śniadanie dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
25 min 2 porcje
Składniki – szakszuka z czerwoną papryką
- Jaja – 2 sztuki
- Pomidor – podobnie 2 sztuki
- Czerwona papryka – 1 nieduża sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Dymka – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Pomidory z puszki – 200 ml
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kminek – 1/4 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od obrania i pokrojenia w kosteczkę cebuli oraz białej części dymki – rozgrzej patelnię. Następnie obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno ząbek czosnku. Dodaj je na patelnię i podsmaż na średnim ogniu 3-4 minuty. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę pomidory.
Czerwoną paprykę również umyj i pokrój w nieregularną kostkę lub krótkie podłużne paseczki. Umieść następnie przygotowane warzywa na patelni – zmniejsz ogień i podsmaż kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj na patelnię pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: kminek, oregano, a także słodką i ostrą paprykę.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod lekko uchyloną pokrywką na około 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni powinna się zagęścić co pozwoli na utworzenie dwóch otworów, do których wbij teraz po jednym jajku. Postaraj się wykonać to na tyle delikatnie, aby żółtka nie rozlały się.
Całość ponownie przykryj i pozostaw na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie jajka powinny się ściąć – danie gotowe. Podziel je na porcje i przełóż na talerze, przyozdób posiekanym szczypiorkiem i podawaj do spożycia. Jako dodatek idealnie pasować będzie tutaj świeże pieczywo – smacznego!