Szaszłyki z krewetkami to świetny pomysł na przygotowanie przekąsek idealnie pasujących na różnego rodzaju imprezy. Danie może oczywiście z powodzeniem pełnić funkcję innego dowolnego posiłku – jest naprawdę sycące. Połączenie obtoczonych w wyrazistej marynacie krewetek i warzyw nadaje szaszłykom niesamowicie wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dla miłośników ostrzejszych smaków świetnym pomysłem będzie delikatny dodatek chili lub ulubiony sos. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
20 min 5 sztuk
Składniki – szaszłyki z krewetkami
- Krewetki – 8-10 sztuk
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Zielona papryka – podobnie 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 sztuka
- Cytryna – podobnie 1 sztuka
- Miód – 1 łyżka
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek – podobnie 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Patyczki do szaszłyków – 5 sztuk
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od rozmrożenia krewetek oraz wykonania marynaty. W tym celu obierz najpierw i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o bardzo małych oczkach około 2 cm korzeń imbiru. Umieść je następnie w miseczce wraz z łyżką miodu oraz dwoma łyżkami sosu sojowego i oliwy z oliwek oraz wyciśniętym do smaku sokiem z cytryny.
Dodaj następnie do całości nieco soli i pieprzu – lub chili dla większej ostrości – i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj – pozostaw na kilka minut. W międzyczasie dokładnie umyj i pokrój w około 1 cm plasterki cukinię. Podobnie postąp z paprykami z tym, że pokrój je w kwadratowe kawałki wielkości plasterków cukinii.
Obtaczaj następnie bardzo dokładnie w marynacie naprzemiennie krewetki i warzywa – nadziewaj je na patyczki. Rozgrzej bardzo mocno piekarnik i wyłóż na kratkę wszystkie przygotowane szaszłyki. Po około 5 minutach możesz w razie konieczności przełożyć na odwrotną stronę, aby przypiekły się równomiernie – po kolejnych 2-3 minutach szaszłyki są gotowe.
Przełóż je następnie na talerze i podawaj do spożycia. Jako dodatek do szaszłyków świetnie sprawdzą się ulubione sosy – szczególnie te ostrzejsze – smacznego!