Tortilla z kurczakiem to bardzo dobry pomysł na danie, które może stać się przepysznym obiadem lub kolacją. Jest proste i szybkie w przygotowaniu jednak dla najlepszego efektu pamiętaj o wcześniejszym zamarynowaniu pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka. Dzięki temu uzyskasz niezwykle aromatyczne i przepyszne w smaku mięso. Do przygotowania potrawy będzie potrzebna jedynie niewielka patelnia oraz piekarnik.
30 min 2 porcje
Składniki – tortilla z kurczakiem
- Tortilla – 2 placki
- Pierś z kurczaka – 100 gram
- Sałata rzymska – 6 dorodnych liści
- Kukurydza – 80 gram (około połowa małej puszki)
- Pomidory koktailowe – 5 sztuk
- Czerwona cebula – 1 mniejsza sztuka
- Papryka czerwona – podobnie 1 mniejsza sztuka
- Ogórek gruntowy – 1 sztuka
- Papryka Jalapeño – 4 plasterki
- Czosnek – 3 ząbki
- Majonez – 2 łyżki stołowe
- Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki
- Przyprawa do kurczaka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Zanim zaczniesz właściwe przygotowania umyj i pokrój pierś z kurczaka, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. W głębokim naczyniu wymieszaj 3 łyżeczki oliwy z oliwek oraz przyprawy do kurczaka, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie obtocz w powstałej marynacie kawałki kurczaka i odstaw do lodówki na około 4 godziny, kurczak dzięki temu stanie się aromatyczny i wyrazisty.
Najpierw pokrój paprykę w cienkie, krótki paseczki lub drobną kostkę – ciekawą metodą jest połączenie tych dwóch pomysłów. Podobnie postępujemy z ogórkiem i pomidorami koktajlowymi. Następnie skrój czerwoną cebulę w cienkie półksiężyce. Odsącz kukurydzę na sitku i pozostaw na kilka minut, żeby obciekła z zalewy. Dokładnie umyj liście sałaty, a pozostałe dwa ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj.
Rozgrzej patelnię i dodaj na nią posiekany czosnek – pozostaw na 2-3 minuty – dzięki temu zabiegowi mięso nabierze jeszcze doskonalszego aromatu. Następnie dodaj na patelnię zamarynowane kawałki piersi kurczaka. Pozostaw na średnim ogniu do dobrego wysmażenia się mięsa – dzięki obtoczeniu w marynacie łatwo ocenisz jego gotowość po kolorze jakiego nabierze.
W międzyczasie podgrzej w piekarniku placki tortilli – tylko do osiągnięcie odpowiedniej temperatury, zbyt długie podgrzewanie spowoduje, że placki stwardnieją i popękają. Następnie posmaruj ich wewnętrzną stronę majonezem, dodaj gotowe mięso oraz warzywa. Na koniec zawiń tortille – smacznego !