Tortilla z wieprzowiną i mozzarellą to wyjątkowo smakowita propozycja na przygotowanie szybkiego, pysznego i bardzo sycącego dania. Tortille świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny, ale świetnie komponują się rówenież jako przekąska imprezowa – wszystko zależy od osobistych preferencji. Do wykonania przepisu gorąco polecamy pomidorowe tortille – dodają całości niesamowitego charakteru. Do przygotowania dania konieczna będzie jedynie patelnia i piekarnik – do dzieła!
30 min
4 sztuki

Składniki – tortilla z wieprzowiną i mozzarellą
- Tortilla – 4 sztuki ulubionego rodzaju
- Mielone mięso wieprzowe – 400 g
- Mozzarella – 100 g
- Kukurydza – podobnie 100 g
- Czerwona fasola – podobnie 100 g
- Przecier pomidorowy – 200 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Ostra papryka – 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz

Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego obrania i posiekania w kosteczkę lub cienkie piórka cebuli – rozgrzej również solidnie patelnię. Dodaj na nią cebulę i smaż 3-4 minuty na średnim ogniu do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbek czosnku – dodaj do cebuli.
Zmniejsz następnie ogień i dodaj na patelnię mięso – wcześniej delikatnie je dopraw solą i pieprzem – wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i smaż około 10 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie odsącz kukurydzę i czerwoną fasolę oraz pokrój w krótkie, cienkie paseczki obydwie papryki. Mozzarellę natomiast zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Dodaj następnie przygotowane warzywa na patelnię wraz z przecierem pomidorowym i przyprawami: ostrą i słodką papryką, kurkumą i bazylią. Wszystko to ponownie bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką na kolejne 10 minut.
Przełóż następnie po odpowiedniej części zawartości patelni na placki tortilli i oprósz solidnie startą wcześniej mozzarellą. Zawiń je następnie w ulubiony sposób i umieść na kilka minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowe tortille wyjmij z piekarnika i podawaj od razu do spożycia – gotowe – smacznego!

