Tosty z jajecznicą i boczkiem to perfekcyjna pozycja na szybkie i w pełni sycące śniadanie. Jednocześnie jest to bardzo wyjątkowa propozycja zarówno pod względami wizualnymi, jak i smakowymi. Niesamowita kompozycja delikatnej jajecznicy na maśle i chrupiącego pieczywa tostowego to pomysł wyjątkowo przepyszny. Dodatkowo zastosowanie mocno wysmażonego boczku pozwala na wydobycie z potrawy dodatkowych aromatów i smaków. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby zrezygnować z tego dodatku zachowując bezmięsny charakter dania. Do wykonania przepisu konieczne będą dwie patelnie oraz toster – zaczynajmy!
20 min 4 sztuki
Składniki – tosty z jajecznicą i boczkiem
- Jajka – 2 sztuki
- Boczek – podobnie 2 plastry
- Pieczywo tostowe (ulubione) – 4 sztuki
- Cebula dymka – 1 sztuka
- Masło
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek rozgrzej porządnie niewielką patelnię – najlepiej z wykorzystaniem oliwy z oliwek. Umieść następnie na niej kawałki boczku i podsmaż je po kilka minut z każdej strony do solidnego wytopienia tłuszczu. Czas smażenia może zdecydowanie różnić się w zależności od grubości plasterków oraz – oczywiście – osobistych preferencji.
W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek oraz cebulę – nie powinno jej być zbyt wiele. Jeśli korzystasz z większej sztuki skorzystaj po prostu tylko z jej części. Następnie na osobnej patelni – również niezbyt dużej – umieść pół łyżeczki masła i poczekaj do jego roztopienia. Dodaj wtedy przygotowana wcześniej cebulę i podsmaż ją około 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia.
Gotowe – chrupiące – kawałki boczku możesz następnie podzielić na mniejsze, tak aby swobodnie mieściły się na tostach. Innym ciekawym pomysłem jest pokruszenie ich na bardzo drobne kawałeczki i posypanie na koniec całości potrawy. Niezależnie od wyboru na umieść już teraz tosty w tosterze i delikatnie je opiecz – nie dopuść do przypalenia.
W międzyczasie wbij na patelnię jajka, dopraw solidną szczypt soli i pieprzu i usmaż jajecznicę. Końcowy stań ścięcia jajek zależy oczywiście w dużej mierze od osobistych preferencji i znów to właśnie to determinuje czas smażenia. Warto jednak wybrać nieco bardziej ściętą wersję – łatwiej będzie umieścić ją na tostach.
Na koniec ułóż opieczone tosty na talerzach i dodaj na każdego z nich odpowiednią ilość jajecznicy. Następnie dodaj na nią po kawałku – lub szczypcie kruszonego – boczku oraz szczypiorku. Podawaj od razu do spożycia – smacznego!