Wątróbka drobiowa z frytkami to bardzo ciekawa propozycja przygotowania tego uwielbianego przez wielu z nas dania. Bardzo często gości ono w naszych polskich kuchniach i stanowi niewątpliwie jedną z ich wizytówek. Delikatne, ale wyraziste mięso drobiowe smażone jedynie w mące w połączeniu z cebulką to kompozycja bardzo smakowita i wyjątkowa pod każdym względem. Dodatkowo zastosowanie frytek pozwala na uzyskanie w pełni sycącego obiadu idealnego dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie głęboka patelnia do usmażenia frytek oraz mniejsza na wątróbkę – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – wątróbka drobiowa z frytkami
- Wątróbka drobiowa – 0.5 kg
- Ziemniaki – 0.5 kg
- Cebula – 2 sztuki
- Mąka pszenna – 15 g
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Olej roślinny
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj wątróbkę pod bieżącą wodą oraz usuń wszystkie zbędne żyłki. W osobnej miseczce lub na talerzu umieść mąkę i postaraj się jak najdokładniej obtoczyć w niej wszystkie kawałki mięsa. Ziemniaki obierz i bardzo dokładnie umyj, aby pozbyć się wszystkich zbędnych kawałków ziemi.
Każdego z ziemniaków pokrój następnie w cienkie podłużne kawałki – oczywiście zgodnie z osobistymi preferencjami. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej następnie odpowiednią ilość oleju, tak aby pozwoliła na prawie pełne przykrycie frytek. Poczekaj następnie na jego nagrzanie – możesz dodać na patelnię jedną z frytek – gdy zacznie się intensywnie smażyć olej jest gotowy.
W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w cienkie, podłużne półksiężyce. Rozgrzej następnie mniejszą patelnię i umieść na niej najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Po tym czasie zdejmij ją z patelni i umieść na niej wszystkie kawałki wątróbki. Smaż je bez przykrycia po około 2-3 minuty z każdej strony do momentu odpowiedniego zarumienienia i miękkości.
Na rozgrzaną już zapewne patelnię przełóż następnie frytki i smaż je po około 10-15 minut. Dłużej jeśli zależy ci na bardziej złotych i chrupiących frytkach – w zależności od wielkości patelni możesz potrzebować kilku tur smażenia. W międzyczasie dodaj na patelnię z wątróbką usmażoną cebulę oraz posyp całość majerankiem, dokładnie wymieszaj i duś przez kolejne 10 minut.
Na koniec zdejmij gotowe frytki z patelni, odsącz je z tłuszczu i przełóż na talerze. Gotową wątróbkę dopraw do smaku solą i pieprzem i również przełóż na talerze. Każdą z porcji przyozdób świeżo posiekaną natką pietruszki, a frytki zgodnie z osobistymi preferencjami posól. Podawaj danie z keczupem lub innym sosem do frytek – gotowe – smacznego!