Wegański gulasz to świetna propozycja pozwalająca na przygotowanie tego pysznego dania w formie całkowicie pozbawionej składników odzwierzęcych. Dzięki temu potrawa idealnie wpisuje się w większość – nawet najbardziej wymagających – diet. Niesamowite połączenie bardzo szerokiego bukietu warzyw z wyrazistymi przyprawami i bulionem warzywnym pozwala wydobyć z dania wspaniałe smaki i aromaty. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie głęboki garnek – zaczynajmy!
45 min 4 porcje
Składniki – wegański gulasz
- Cukinia – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Pomidory – 3 sztuki
- Marchew – podobnie 3 sztuki
- Pieczarki – 350 g
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Bulion warzywny – 350 ml
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Bazylia – 1 płaska łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebule – rozgrzej solidnie patelnię. Dodaj na nią następnie cebule i podsmaż 3-4 minuty do zeszklenia. W międzyczasie obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj do cebuli i podsmaż kolejne 2-3 minuty – zmniejsz ogień. Umyj następnie pieczarki, pokrój je w plasterki – lub nieco drobniej jeśli korzystasz z większych sztuk – umieść również na patelni.
W międzyczasie przygotuj pozostałe warzywa – marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki – dodaj na patelnię. Podobnie postąp z cukinią – zieloną i czerwoną paprykę umyj i pokrój w paseczki. Pomidory umyj i obierz – możesz je chwilę wcześniej sparzyć – a następnie pokrój w kosteczkę. Dodaj na patelnię wszystkie przygotowane warzywa i pozostaw na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
Na koniec zalej całość bulionem warzywnym oraz dodaj przyprawy i sos sojowy. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na patelni na ostatnie 15 minut. Ważne, aby po upływie tego czasu wszystkie warzywa – szczególnie marchew – były miękkie. Spróbuj potrawy i w razie konieczności dopraw ją delikatnie solą i pieprzem. Gotowy gulasz przełóż do miseczek, przyozdób świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!