Wigilijne śledzie w śmietanie to jedna z wielu tradycyjnych propozycji podania tej ryby na wigilijnym stole. Jest wyjątkowa pod względem wykorzystania śmietany co nadaje potrawie bezapelacyjnie wyjątkowego smaku. Znanych jest oczywiście wiele różnych pomysłów na tą potrawę, choćby z wykorzystaniem majonezu, czy jabłek. Do przygotowania śledzi w śmietanie konieczny będzie jedynie odpowiedni do ilości dobranych składników słoik jeśli chcesz przygotować ich więcej i przechować do późniejszego wykorzystania. W przeciwnym wypadku wystarczy miseczka, w której wymieszasz śledzie ze śmietaną i pozostałymi składnikami – zaczynajmy!
20 min ~15 sztuk
Składniki – wigilijne śledzie w śmietanie
- Śledź (filet – najlepiej matias w oleju) – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 mniejsze sztuki
- Śmietana 18% – 150 ml
- Papryka suszona słodka – 0.5 łyżeczki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Pieprz – podobnie 2 ziarenka
- Cukier – 1 płaska łyżeczka
- Sól
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od sprawdzenia czy śledzie nie są zbyt słone. Jeśli korzystasz z filetów z octem to konieczne jest ich namoczenie na przynajmniej pół godziny. Jeśli natomiast korzystasz ze śledzi w oleju osusz je papierowymi ręcznikami. Następnie pokrój je w podłużne 2-3 centymetrowe kawałki.
Następnie obierz i posiekaj cebule. Umieść ją w miseczce i zalej wrzątkiem na kilka minut. Po tym czasie wyjmij cebulę z miseczki i poczekaj do jej wystudzenia. W międzyczasie w osobnej miseczce umieść śmietanę, dodaj płaską łyżeczkę cukru, pół łyżeczki słodkiej papryki oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj do śmietany również cebulę i ponownie wymieszaj. Jeśli nie używasz słoika, a chcesz podać śledzie do spożycia wkrótce po przygotowaniu umieść wszystkie składniki w miseczce i wymieszaj. Najlepiej pozostaw je tak na kilka godzin w lodówce, aby dokładnie przeniknęły smakiem i aromatem sosu śmietanowego.
W przeciwnym wypadku z przygotowanych wcześniej śledzi ułóż na dnie słoika pierwszą warstwę. Następnie zalej śmietaną z cebulą, tak aby dokładnie je przykryć. Ułóż kolejną warstwę śledzi i znów zalej śmietaną. Powtarzaj tą czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec umieść słoik w lodówce – po kilku godzinach śledzie będą gotowe do spożycia – smacznego!