Zapiekanka makaronowa z warzywami to świetny pomysł na proste w wykonaniu i niesamowicie atrakcyjne danie. Zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny – każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Połączenie ulubionego makaronu, sera i szerokiego bukietu warzyw to gwarancja smaków, które każdemu przypadną do gustu. Dodatkowo danie jest propozycją bezmięsną więc idealnie wpisze się w diety wegetariańskie. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu, naczynie żaroodporne i piekarnik – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – zapiekanka makaronowa z warzywami
- Makaron (np. świderki) – 250 g
- Ser żółty (ulubiony) – 125 g
- Cukinia – 1 sztuka
- Ogórek zielony – podobnie 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Pomidory – 2-3 sztuki
- Oregano – 1 łyżka
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek ugotuj makaron – najlepiej al dente – w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie zetrzyj na tarce o grubych oczkach żółty ser. Cukinię pokrój w kostkę, mniej więcej 1-2 centymetrowe kawałki powinny być odpowiednie. Ogórka obierz i pokrój w podobnej wielkości kawałki. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w cienkie, podłużne paseczki – około 2 cm.
Cebulę obierz i posiekaj w cienkie półksiężyce. Pomidory natomiast sparz w gorącej wodzie, obierz ze skórki i pokrój w podobne 1-2 cm kawałki. Koperek posiekaj drobno i podziel na dwie mniej więcej równe części. Gotowy już zapewne makaron odcedź i przelej delikatnie chłodną wodą. Nasmaruj następnie naczynie żaroodporne oliwą i zacznij układać w jego wnętrzu warstwy zapiekanki.
Alternatywnie możesz oczywiście umieścić wszystkie składniki – poza serem – w naczyniu, doprawić solą, pieprzem i oregano, a następnie wszystko wymieszać. W przeciwnym wypadku umieść najpierw na dnie naczynia warstwę makaron – dopraw delikatnie przyprawami. Umieść następnie w osobnej miseczce wszystkie warzywne składniki i dopraw je pozostałym oregano oraz solą i pieprzem.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i wyłóż najpierw połowę zawartość do naczynia żaroodpornego. Przykryj je następnie kolejną warstwą makaronu – możesz też dodać teraz nieco sera. Następnie dodaj do naczynia pozostałe warzywa i całość przykryj ostatnią warstwą makaron i oprósz równomiernie pozostałym serem.
Całość umieść na koniec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu na około 15-20 minut. Postaraj się nie dopuścić do zbyt mocnego przypieczenia sera. Na koniec wyjmij naczynie z piekarnika, zapiekankę posyp pozostałym koperkiem i podawaj do spożycia – smacznego!