Zupa gulaszowa z pieczarkami to nasza kolejna bardzo wyrazista i smakowita propozycja na przygotowanie pysznie sycącego posiłku. Danie dzięki szerokiej kompozycji składników idealnie nada się na obiad dla całej rodziny. Każdy miłośnik gulaszów powinien z pewnością wypróbować tan przepis. Zastosowanie delikatnego mięsa drobiowego pozwala wydobyć z potrawy wyjątkowe smaki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać inny ulubiony rodzaj mięsa. Dodatek pieczarek i stosunkowo szerokiej gamy przypraw zapewnia potrawie niesamowitej wyrazistości. Do jej przygotowania konieczny będzie jedynie duży około 5 litrowy garnek – zaczynajmy!
60 min 4 porcje
Składniki – zupa gulaszowa z pieczarkami
- Mięso drobiowe lub wołowe – 500 gram
- Pieczarki – 200 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Ogórki kiszone – 3 sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – 4 sztuki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Przyprawa do gulaszu (ulubiona) – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub półksiężyce – w zależności od upodobania. Rozgrzej następnie oliwę w głębokim garnku, dodaj cebulę i przesmaż około 2 minuty na średnim ogniu. Mięso umyj, pokrój w nieduże – około 2 centymetrowe – kawałki, delikatnie dopraw solą i pieprzem oraz solidną szczyptą przyprawy do gulaszu.
Mięso również dodaj do garnka. Podduś – co jakiś czas mieszając – do momentu równomiernego zarumienienia się wszystkich kawałków. Dodaj następnie do garnka 1 litr wody oraz liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Poczekaj do momentu zagotowania, zmniejsz ogień i pozostaw całość pod przykryciem na około 20 minut.
W międzyczasie umyj dokładnie i pokrój w plasterki – lub drobniej jeśli wykorzystujesz duże sztuki – pieczarki. Czerwoną paprykę skrój w cienkie, podłużne paski, a ogórki kiszone w nieco większą kostkę. Dodaj następnie wszystkie składniki do garnka i pozostaw całość pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Po tym czasie mięso i warzywa powinny już być odpowiednio miękkie – dodaj koncentrat pomidorowy, łyżeczkę słodkiej papryki oraz pozostałą część przyprawy do gulaszu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 10 minut na gazie.
Na ostatnie 2-3 minut gotowania dodaj do całości łyżeczkę majeranku – spróbuj potrawy i w razie konieczności dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Gotową zupę przelej na talerze i podawaj do spożycia przyozdobioną świeżą natką pietruszki. Dodatkowo do posiłku świetnie komponować będzie się ulubione pieczywo – smacznego!