Zupa koperkowa jest bardzo prostą, delikatną w smaku i przepięknie aromatyczną propozycją na zupę. O jej wyjątkowości stanowi prostota wykonania, stosunkowo niewielka gama składników i duża ilość świeżego kopru. To on nadaje zupie tak wybornego smaku, a nam funduje wyjątkowy pod każdym względem posiłek. Do przygotowania przepisu konieczny będzie jedynie duży około 5 litrowy garnek oraz blender do zmiksowania warzyw – zaczynajmy!
80 min 6 porcji
Składniki – zupa koperkowa
- Koperek – 2 pęczki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 średniej sztuki
- Por – około 30 cm
- Zimniaki – 6 sztuk
- Śmietana 18% – 3 łyżki
- Liść laurowy – podobnie 3 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 3 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 3 sztuki
- Sól
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj i obierz włoszczyznę: marchewki, pietruszki, pora i seler. Następnie wlej do dużego garnka około 2 litry chłodniej wody, osól ją delikatnie i postaw na gaz. Dodaj od razu do niego po trzy listki laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Następnie dodaj do całości selera, natomiast marchew, pietruszkę i pora pokrój przed dodaniem do garnka na mniejsze kawałki. Dzięki temu wydobędzie się z nich więcej aromatu oraz łatwiej będzie je póżniej zmiksować.
Następnie posiekaj drobno jeden pęczek kopru i również dodaj go do garnka – zamieszaj. Pozostaw tak wszystkie składniki na wolnym ogniu pod przykryciem na około 45 minut. W międzyczasie obierz i umyj dokładnie ziemniaki. Pokrój je w mniejsze, około 1-2 centymetrowe kawałki, a następnie wstaw do osobnego garnka z chłodną, osoloną wodą. Ziemniaki gotuj około 15 minut w zależności od ich wielkości.
Gdy tylko warzywa będą już odpowiednio miękkie i bulion będzie gotowy wyjmij je z garnka. Jedną z marchewek odłóż na później, a pozostałe warzywa zmiksuj na gładką masę na przykład w blenderze. Teraz spróbuj bulionu i jeśli istnieje taka konieczność – zgodnie z preferencjami – dopraw go solą i pieprzem.
Posiekaj drobno pozostały pęczek kopru i dodaj do garnka. Jeśli ziemniaki są już gotowe – odpowiednio miękkie – odcedź je i dodaj do bulionu. Następnie dodaj do niego również zmiksowane warzywa i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj.
Umieść śmietanę w osobnej miseczce, dolej do niej nieco gorącego bulionu i mieszaj przez chwilę intensywnie – dodaj ją również do garnka – zamieszaj. Pozostaw tak całość pod przykryciem na wolnym ogniu na 5-10 minut – gotowe. Zupę podawaj najlepiej zaraz po przygotowaniu z dodatkiem pokrojonej w plasterki marchewki – smacznego!