Zupa krem warzywny to bardzo prosta i jednocześnie niesamowicie pyszna propozycja obiadowa. Szeroki bukiet zastosowanych do wykonania przepisu warzyw nadaje jej wyjątkowego i bardzo atrakcyjnego smaku. Dodatek aromatów czosnku i nieco curry wydobywa z dania jeszcze bardziej wyrazistych aromatów. Zastosowanie jogurtu pozwala na wydobycie z zupy łagodnego, kremowego posmaku – wyborne. Całość przygotowania sprowadza się do pokrojenia, delikatnego podsmażenia wszystkich składników i na koniec ich zmiksowania. Do wykonania przepisu będzie zatem potrzebny nieco większy garnek oraz blender – do dzieła!
45 min 2 porcje
Składniki – zupa krem warzywny
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Pomidor – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Cukinia – podobnie 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Jogurt grecki – 100 ml (opcjonalnie)
- Czosnek – 2 ząbki
- Curry – 2 płaskie łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Jako pierwszą przygotuj cebulę – obierz ją i pokrój w plasterki – łatwiej będzie ją zmiksować. Rozgrzej następnie w dużym garnku oliwę z oliwek i dodaj na nią cebulę. Przesmaż ją 2-3 minuty – co chwila mieszając – do lekkiego zarumienienia – zmniejsz ogień. W międzyczasie obierz i pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę czosnek – dodaj go do cebuli i podsmaż kolejne 2 minuty.
Pomidora najlepiej sparz w gorącej wodzie – zdejmij następnie skórkę – i pokrój w stosunkowo niewielkie kawałki. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę lub podłużne paski. Podobnie postąp z cukinią – może być pokrojona w kostkę lub plasterki. Na koniec obierz marchew i również skrój ją w plasterki – dość cienkie.
Wszystkie przygotowane warzywa dodaj do garnka – dopraw delikatnie solą i pieprzem – podsmaż około 10 minut na wolnym ogniu. Systematycznie co jakiś czas staraj się zamieszać zawartość garnka, aby wszystkie składniki przysmażyły się delikatnie i równomiernie. Po tym czasie dodaj do garnka 2 łyżeczki curry – zamieszaj bardzo dokładnie – zalej całość wodą, tak aby przykryć wszystkie składniki.
Gotuj następnie zupę przez kolejne 15 minut – warzywa powinny po tym czasie stać się już odpowiednie miękkie. Umieść w osobnej miseczce 100 ml jogurtu greckiego i dolej do niego nieco gorącego wywaru cały czas intensywnie mieszając. Dodaj go następnie do garnka – zamieszaj – spróbuj zupy i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem.
Na koniec zmiksuj zawartość garnka z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką i jednolitą konsystencję. Gotową zupę przelej do miseczek lub głębokich talerz – podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu do spożycia. Każdą z porcji posyp posiekaną natką pietruszki – gotowe – smacznego!