Zupa krem z bananów to niesamowicie interesująca pod każdym względem potrawa przygotowana na bazie – głównie – owoców. Kompozycja bananów z bulionem warzywnym naprawdę przynosi niespodziewanie wyjątkowych doznań smakowych. Dodatek sporej ilości różnorodnych przypraw nadaje bardzo wyrazistego smaku, a wykorzystanie ostrej papryczki dodaje nutkę ostrości. Całości dopełnia dodatek mleczka kokosowego, a zupa staje się niepowtarzalna w smaku i aromacie. Z racji na wyjątkowość każdy powinien jej spróbować pamiętając, że ma niewiele wspólnego ze znanymi zupami owocowymi. Co więcej nie jest to z pewnością danie, które można zaliczyć do tych “na słodko” – wręcz przeciwnie. Do jej wykonania konieczny będzie garnek lub głęboka patelnia oraz blender – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – zupa krem z bananów
- Banany – 4 sztuki
- Bulion warzywny – 0.5 litra
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Papryczka chili (lub inna ostra) – podobnie 1 sztuka (niezbyt duże)
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Jako pierwszy krok wykonania przepisu koniecznie przygotuj bulion, możesz w tym celu skorzystać z naszego sprawdzonego przepisu na bulion warzywny. Pod koniec jego gotowania w osobnym garnku lub głębokiej patelni (naprawdę głębokiej) rozgrzej oliwę.
Następnie obierz i posiekaj cebulę – nie nazbyt drobno – dodaj na rozgrzaną oliwę i smaż do zeszklenia. W międzyczasie skrój w plasterki papryczkę i banany – dodaj je do cebuli. Smaż na wolnym ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając, tak aby składniki nie przypiekły się zbyt mocno z jednej ze stron.
Po tym czasie zalej całość wcześniej przygotowanym 0.5 litra bulionu, a następnie dodaj przyprawy: po jednej łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu na 15-20 minut – odstaw z gazu.
Następnie zawartość patelni umieść w blenderze, dodaj do niego mleczko kokosowe i zmiksuj wszystko na gładką masę. Zupa gotowa – podawaj najlepiej zaraz po przygotowaniu przyozdobioną świeżą natką pietruszki. Jeśli wolisz bardziej słodką wersję możesz do gotowych porcji dodać chipsy bananowe. W przeciwnym przypadku jak najbardziej polecamy posiekać dodatkowo nieco więcej ostrej papryczki – smacznego!