Zupa krem z brokułów to bardzo wyjątkowa przedstawicielka tego typu dań – jest bardzo subtelna w smaku przez co większość przepisów sugeruje różnorodne dodatki. W naszym przepisie proponujemy dodatek selera naciowego co zdecydowania uwydatni smak zupy. Wszystko przesmażone wraz z cebulą i czosnkiem przesiąknie ich wspaniałymi aromatami. Jako dodatkowy składnik – uzależniony oczywiście od osobistych preferencji – polecamy szczyptę chili. Nada ono potrawie dodatkowo cudownej ostrości, która w połączeniu z pozostałymi składnikami sprawia, że zupa staje się przepyszna pod każdym względem. Ważny jest oczywiście również aspekt wizualny – cudowna zieleń. Do przygotowania przepisu konieczny będzie duży garnek oraz blender – do dzieła!
45 min 2 porcje
Składniki – zupa krem z brokułów
- Bulion warzywny – 1 litr
- Brokuł – 500 gram
- Seler naciowy – 1-2 łodygi
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Curry – 1 płaska łyżeczka
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Groszek ptysiowy – opcjonalnie
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od bulionu warzywnego – możesz w tym celu skorzystać z naszego sprawdzonego przepisu, który znajdziesz tutaj. Podczas gotowania bulionu zajmij się pozostałymi krokami przepisu.
Na początek obierz i posiekaj w kostkę cebulę – podobnie postąp z ząbkami czosnku. Rozgrzej następnie oliwę w dużym garnku i podsmaż na niej cebulę – 2-3 minuty – do zeszklenia. Dodaj do garnka czosnek i przesmaż kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
Następnie umyj i podziel na mniejsze kawałki łodygi selera – dodaj do pozostałych składników. Wszystko przypraw delikatnie solą, pieprzem oraz chili – dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na wolnym ogniu na około 10 minut.
W międzyczasie umyj brokuła i podziel go na mniejsze różyczki, ale kilka z nich pozostaw do końcowego przyozdobienia gotowej zupy, a pozostałe dodaj do garnka. Całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i dopraw curry. Pamiętaj, że zmieni on delikatnie końcowy kolor zupy – jeśli jest dla ciebie istotna jej żywa zieleń zmniejsz ilość przyprawy.
Gotuj wszystko razem na wolnym ogniu pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) dodatkowo przez kolejne 5-10 minut. Po tym czasie całą zawartość garnka zmiksuj z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką konsystencję. Gotową zupę przelej do miseczek i podawaj od razu po przygotowaniu z groszkiem ptysiowym. Możesz również dodatkowo podać pozostawione wcześniej różyczki brokuła – nie zaszkodzi im blanszowanie – smacznego!