Zupa krem z cukinii to jedna z bardziej wyrazistych, a dzięki temu niesamowicie smacznych propozycji przygotowania tego lubianego przez większość z nas rodzaju dania. Zupy krem są wyjątkowe same w sobie, a przygotowanie jej na bazie domowego bulionu z dodatkiem czosnku, jogurtu i kilku listków mięty to połączenie wprost idealne. Smak i aromat zupy jest niepowtarzalny i na pewno każdemu przypadnie do gustu. Zupa świetnie komponuje się z domowymi grzankami, które można śmiało przygotować w czasie gotowania bulionu – zachęcamy. Do wykonania przepisu konieczny będzie duży garnek, patelnia i blender – zaczynajmy!
100 min 4 porcje
Składniki – zupa krem z cukinii
- Cukinia – 1 duża sztuka
- Ziemniaki – 5 mniejszych sztuk
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – 1 sztuka
- Por – podobnie 1 sztuka
- Seler – podobnie 1 sztuka (niewielka)
- Czosnek – 2 ząbki
- Jogurt grecki – 50 gram
- Masło – 10 gram
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarna) – 3 sztuki
- Mięta – kilka świeżych listków
- Oliwa z oliwy
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przygotuj bulion warzywny – możesz oczywiście wykorzystać gotowy bulion lub zastosować kostkę przeznaczoną do tego celu. Nic jednak nie zastąpi przygotowanego osobiście, domowego bulionu – zupa będzie wtedy z pewnością najsmaczniejsza. Obierz i bardzo dokładnie umyj pozbywając się pozostałości ziemi włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, selera i pora.
Następnie w dużym – około 5 litrowym garnku – umieść wszystkie przygotowane warzywa oraz nalej 1 litr zimnej wody. Wstaw całość na średni ogień i dodaj liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu – dopraw delikatnie solą. Od momentu zagotowania wywaru zmniejsz ogień do minimum i pozostaw pod lekko uchyloną pokrywką na około 60 minut.
W międzyczasie – pod koniec czasu gotowania – obierz, dokładnie umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Podobnie postąp z cukinią z tą różnicą, że jej nie musisz obierać – skórka bardzo zmięknie podczas gotowania. Następnie obierz i drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej masło lub oliwę z oliwek na patelni i dodaj na nią czosnek – przesmaż 2 minuty.
Umieść następnie na patelni wcześniej przygotowane ziemniaki i cukinię. Podsmaż całość delikatnie przez 2-3 minuty na większym ogniu cały czas mieszając. Wyjmij następnie z gotującego się bulionu warzywa i zastąp je zawartością patelni – zamieszaj. Pozostaw całość na niewielkim ogniu na koleje 15 minut.
Gdy ziemniaki będą już odpowiednio miękkie zestaw zupę z ognia. W osobnej miseczce umieść 50 gram jogurtu, a następnie dolewaj do niego stopniowo gorący wywar cały czas intensywnie mieszając. Tak zahartowany jogurt przelej do zupy, bardzo dokładnie wymieszaj i dodaj kilka świeżych listków mięty.
Na koniec całość zupy zmiksuj z wykorzystaniem blendera na jak najbardziej gładką i jednolitą masę. Zupa gotowa – podawaj w miseczkach lub głębokich talerzach – świetnie komponuje się z domowymi grzankami. W razie konieczności dopraw dodatkowo delikatnie solą i pieprzem – smacznego!