Zupa krem z pieczonej papryki to idealny pomysł na przygotowanie sycącego i wyjątkowo pysznego dania. Delikatny bulion warzywny w połączeniu z pieczoną papryką i wyrazistymi przyprawami to gwarancja niesamowitych atrakcji smakowych. Dodatkowo zmiksowanie całości z wykorzystaniem blendera i podanie w postaci kremu ze świeżymi grzankami każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Do wykonania przepisu konieczny będzie piekarnik, duży – około 5 litrowy – garnek oraz blender – zaczynajmy!
60 min 6 porcji
Składniki – zupa krem z pieczonej papryki
- Czerwona papryka – 4 sztuki
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 średniej sztuki
- Por – około 10 cm
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Śmietana 30% – podobnie 2 łyżki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Majeranek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Chili – szczypta
- Natka pietruszki lub bazylia
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od czerwonych papryk – umyj je dokładnie i wykrój od góry gniazda nasienne. Wyłóż je następnie na blaszce – najlepiej na papierze do pieczenia – i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut co jakiś czas obracając warzywa – ważne, aby papryki nie przypaliły się.
W międzyczasie obierz i bardzo dokładnie umyj włoszczyznę – umieść ją w dużym garnku. Dodaj do niego również 2 litry wody, liście laurowe, ziela angielskie oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wstaw całość na nico większy ogień, doprowadź do zagotowania – zmniejsz ogień i pozostaw pod delikatnie uchyloną pokrywką.
W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż je następnie na patelni do delikatnego zeszklenia. Gotowe papryki wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skóry i pokrój w nieco mniejsze kawałki.
Dodaj następnie do bulionu zarówno zawartość patelni, jak i paprykę wraz z koncentratem pomidorowym. Dopraw całość tymiankiem, słodką i ostrą papryką – zamieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na 10 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu, wyjmij z niego liście laurowe, ziela angielskie, pora i seler – pozostaw do wystudzenia – zmiksuj blenderem na gładką masę.
Gotową zupę przełóż na talerze lub do miseczek. Każdą z porcji w zależności od upodobania możesz przyozdobić świeżo posiekaną natką pietruszki oraz śmietaną. Na koniec – ponownie w zależności od upodobania – dodaj po szczypcie chili – idealnie się komponuje z zupą. Uzupełnieniem dania idealnie będą grzanki – gotowe – smacznego!