Zupa lasagne to bardzo ciekawe i jednocześnie wyjątkowe danie idealne na obiad dla całej rodziny. Cudowna kompozycja mięsa mielonego, makaronu, warzyw i starannie dobranych przypraw zasmakuje zapewne nam wszystkim. Każdy miłośnik lasagne z pewnością rozsmakuje się w tym daniu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
45 min 4 porcje
Składniki – zupa lasagne
- Mięso mielone (wieprzowe lub wołowe) – 500 g
- Bulion (ulubiony) – podobnie 750 ml
- Makaron wstążki – 200 g
- Pomidory krojone – 400 g
- Koncentrat pomidorowy – 80 g
- Marchew – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Seler naciowy – podobnie 1 łodyga
- Czosnek – 2 ząbki
- Ser żółty (ulubiony) – 100 g
- Ocet balsamiczny – 1 łyżka
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od rozgrzania niewielkiej ilości oliwy w głębokim garnku. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie piórka cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Dodaj je do garnka i podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia.
Dodaj następnie do garnka mięso mielone – dopraw delikatnie solą i pieprzem – i pozostaw na średnim gazie około 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce marchew, a seler naciowy pokrój w plasterki. Dodaj je również do garnka wraz z bulionem, koncentratem, krojonymi pomidorami, octem oraz wszystkimi przyprawami.
Wszystko to bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na minimalnym gazie na kolejne 15 minut pod przykryciem. Możesz już teraz zagotować również lekko osoloną wodę w osobnym garnku i przygotować w nim makaron zgodnie z instrukcjami z opakowania. Zetrzyj dodatkowo na tarce o drobnych oczkach ulubiony żółty ser.
Na koniec przełóż do talerzy lub miseczek gotowy makaron. Dodaj do każdej porcji odpowiednią ilość zawartości garnka – przyozdób startym serem i w zależności od upodobania posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki – podawaj do spożycia – smacznego!