Zupa pieczarkowa z kurczakiem to jedna z kolejnych, naszych ulubionych propozycji obiadowych. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z pieczarkami, bulionem warzywnym i wyrazistymi przyprawami przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym. Danie jest przy tym w pełni sycące i może śmiało stanowić samodzielny posiłek obiadowy. Do jego wykonania konieczny będzie duży garnek i patelnia – do dzieła!
100 min 8 porcji
Składniki – zupa pieczarkowa z kurczakiem
- Filet z kurczaka – około 300 g (jedna duża sztuka)
- Pieczarki – podobnie około 300 g
- Ziemniaki – 4 sztuki
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Cebula dymka – 1 sztuka
- Śmietana 18% – 100 ml
- Ziele angielskie (ziarenka) – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 1/2 łyżeczki
- Czosnek suszony – podobnie 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od bulionu – w tym celu obierz marchewki, pietruszki oraz seler. Umyje je następnie wraz z porem pod bieżącą wodą. Marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora i selera pozostaw w całości. Umieść je następnie w dużym – około 5 litrowym – garnku.
Całość zalej 2 litrami chłodnej wody, dodaj ziela angielskie, liście laurowe oraz po solidnej szczypcie soli i pieprzu – wstaw na średni gaz i zagotuj. Po tym czasie zmniejsz ogień i pozostaw bulion na gazie przez około 60 minut. W międzyczasie opłucz solidnie filet z kurczaka, pieczarki pokrój w plasterki, a ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę.
Białą część cebuli dymki pokrój drobno, a szczypiorek posiekaj. Na 15 minut przed końcem gotowania bulionu wyjmij z garnka selera i pora, a w ich miejsce umieść filet z kurczaka. W międzyczasie rozgrzej patelnię i umieść na niej przygotowaną wcześniej dymkę, pieczarki i ziemniaki – posól całość delikatnie – podsmaż kilka minut co jakiś czas mieszając.
Gdy bulion będzie gotowy wyjmij z niego filet z kurczaka, pozostaw do schłodzenia, a do garnka przełóż zawartość patelni. Pokrój następnie filet w kosteczkę i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i tymiankiem. Podsmaż go następnie delikatnie – około 5 minut co jakiś czas mieszając – do zarumienienia.
Dodaj kurczaka do zupy i pozostaw na gazie na ostatnie 5 minut. Na koniec w zależności od upodobania możesz zabielić zupę śmietaną lub pozostawić tą czynność po rozłożeniu posiłku na porcje. Dodatkowo każdą z nich przyozdób posiekanym wcześniej szczypiorkiem lub natką pietruszki – gotowe – smacznego!