Zupa pomidorowa z pomidorów to zdecydowanie jeden z częściej goszczących w naszych kuchniach posiłków. Istnieje niezliczona ilość sposobów przygotowania i podania tego uwielbianego przez zapewne zdecydowaną większość z nas dania. W przypadku wykorzystania świeżych pomidorów danie zyskuje jeszcze więcej ze swojego oryginalnego, wybornego i niepowtarzalnego charakteru. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki garnek i patelnia – zaczynajmy!
100 min 6 porcji
Składniki – zupa pomidorowa z pomidorów
- Pomidory – 1 kg
- Ćwiartka kurczaka – 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Seler – 1/2 sztuki
- Por – około 20 cm
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Masło – 2 łyżeczki
- Śmietana 18% – podobnie 2 łyżki
- Przecier pomidorowy – 100 ml
- Ziele angielskie (ziarna) – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu. W tym celu bardzo dokładnie umyj i umieść w dużym – około 5 litrowym – garnku ćwiartki kurczaka. Włoszczyznę obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i również dodaj do garnka – jedną z cebul możesz dodatkowo opalić lekko nad palnikiem.
Całość zalej 2 litrami chłodnej wody – dodaj ziela angielskie i liście laurowe oraz dopraw delikatnie solą – wstaw na średni gaz. Poczekaj do momentu zagotowania, zmniejsz ogień i gotuj pod lekko uchyloną przykrywką około 60 minut. Pod koniec tego czasu obierz i pokrój w cienkie półksiężyce lub kostkę drugą cebulę.
Rozgrzej solidnie masło na patelni – aż do całkowitego roztopienia – dodaj na nią cebulę i podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj je również na patelnię i podsmaż kolejne 3-4 minuty.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój dodatkowo w niewielką kostkę. Z gotowego już zapewne bulionu usuń wszystkie składnie – zszumuj – i pozostaw na najmniejszym ogniu. Marchewki pokrój następnie w plasterki, a z ćwiartek obkrój jak najwięcej mięsa. Dodaj je ponownie do garnka wraz z pomidorami i zawartością patelni.
Dodaj do zupy również 100 ml przecieru pomidorowego, wszystko bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw na małym ogniu na ostatnie 15 minut. Na koniec w razie konieczności dopraw całość delikatnie solą i pieprzem – gotowe. Zupę pomidorową podawaj z ulubionymi dodatkami przyozdobioną posiekaną natką pietruszki – smacznego!