Zupa pomidorowa z ryżem to chyba najbardziej klasyczna propozycja przygotowania tego uwielbianego przez większość z nas dania. Zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym jest niesamowicie aromatyczna i wyjątkowa smakowo. Dodatek przecieru i koncentratu pomidorowego zapewnia jej cudowny i wyrazisty pomidorowy smak. Wszystko to podane z ryżem z pewnością każdemu z nas przypadnie do gustu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – najlepiej około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
90 min 6 porcje
Składniki – zupa pomidorowa z ryżem
- Ryż – 400 gram
- Ćwiartka z kurczaka – 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Por – niewielka sztuka lub połowa większej
- Seler – podobnie niewielka sztuka lub połowa większej
- Cebula – 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy – 50 gram
- Przecier pomidorowy – 500 ml
- Ziele angielskie (ziarenka) – 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Zioła prowansalskie – 1 płaska łyżeczka
- Śmietana 18% – opcjonalnie do zabielenia
- Świeża natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i umyj bardzo dokładnie włoszczyznę: marchew, pietruszkę, selera i pora. Cebulę obież i opal delikatnie nad palnikiem – nada bulionowi wybornego aromatu. Nalej następnie do dużego – około 5 litrowego – garnka 2 litry chłodnej wody. Umieść w nim wcześniej przygotowane warzywa i dodaj dwie ćwiartki kurczaka.
Dodaj do garnka również po dwie sztuki ziela angielskiego, liścia laurowego i ziarenek pieprzu – dopraw solidną szczyptą soli. Całość wstaw następnie na średni ogień, poczekaj do momentu zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw pod przykryciem na około 60 minut. Po tym czasie wyjmij z garnka wszystkie składniki – poza marchewkami – bulion gotowy.
Dodaj do niego następnie przecier oraz koncentrat pomidorowy – bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby rozprowadzić je równomiernie. Dodaj do garnka płaską łyżeczkę ziół prowansalskich – spróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj następnie przez kolejne 15 minut na wolnym ogniu.
W międzyczasie możesz zająć się przygotowaniem ryżu – postąp zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowy ryż przełóż do miseczek lub głębokich talerzy, dodaj do każdej porcji odpowiednią ilość zupy. Podawaj do spożycia przyozdobione świeżą natką pietruszki lub bazylii – smacznego!