Zupa szczawiowa to niewątpliwie jedna z bardziej tradycyjnych, polskich pozycji kojarząca się z okresem wiosennym choć obecnie bez trudu możemy do jej wykonania wykorzystać szczaw ze słoiczka. Najlepszy efekt uzyskamy oczywiście dzięki zastosowaniu świeżego szczawiu, ale nie jest to koniecznością. Smaki i aromaty wydobywające się z zupy szczawiowej są wyjątkowe, niepowtarzalne i najzwyczajniej przepyszne. Zupa podana z jajkiem i świeżym pieczywem jest wprost obłędnie wyborna. Dodatkowo z powodzeniem możesz wykorzystać do jej przygotowania zarówno bulion warzywny, jak i z udziałem mięsa. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie odpowiednio duży garnek – zaczynajmy!
100 min 6 porcji
Składniki – zupa szczawiowa
- Szczaw – 300 gram
- Udko kurczaka – 1 sztuka
- Skrzydełko kurczaka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Marchew – 3 sztuki
- Pietruszka – 2 sztuki
- Seler – 1/2 sztuki
- Por – podobnie 1/2 sztuki
- Śmietana 18% – 100 ml
- Liść laurowy – 3 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 3 sztuki
- Pieprz – 5 ziarenek
- Sól
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij o wykonania bulionu – jeśli masz już gotowy możesz śmiało przejść do kolejnego etapu. Najpierw umyj dokładnie mięso i umieść je w odpowiednio dużym garnku. Zalej je około 1.5 l chłodnej wody – wstaw na średni gaz. Dodaj następnie do garnka ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe i dopraw solidną szczyptą soli.
Gdy wywar zacznie się gotować zmniejsz ogień do minimum i pozostaw pod lekko uchyloną pokrywką przez około 45 minut. W międzyczasie obierz i dokładnie umyj włoszczyznę – marchewki i pietruszki możesz przekroić na grube plasterki, dodadzą nieco słodyczy do całości potrawy.
Umieść następnie wszystkie przygotowane warzywa w garnku – cebulę delikatnie opal nad palnikiem przed dodaniem do reszty składników. Gotuj wywar kolejne 45 minut – po tym czasie wyjmij wszystkie składniki z garnka – bulion gotowy. Jeśli zamierzasz podać zupę z ugotowanymi jajkami teraz jest najlepszy moment, by zacząć je przygotowywać.
Dodaj teraz do wywaru szczaw i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie w zależności od upodobania możesz dodać do zupy śmietanę – pamiętaj, aby najpierw zahartować ją w osobnej miseczce z niewielka ilością ciepłego wywaru – gotowe. Zupę podawaj najlepiej z jajkiem, dodatkiem marchewki i świeżym pieczywem – smacznego!