Zupa tajska z kurczakiem to jedna z bardziej klasycznych propozycji kuchni orientalnej. Istnieje oczywiści niezliczona ilość jej odmian różniących się nieco kompozycją składników. Podstawą pozostaje jednak zazwyczaj bulion drobiowy i delikatny, lekko wysmażony kurczak. Szeroki zestaw warzyw w połączeniu z pieczarkami nadaje potrawie cudownych smaków i aromatów. Głównymi przyprawami zapewniającymi charakterystyczny smak dania są czosnek i imbir, a także pasta curry i sos sojowy. Każdy miłośnik orientalnych smaków znajdzie tutaj z pewnością coś dla siebie. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki garnek – zaczynajmy!
35 min 3 porcje
Składniki – zupa tajska z kurczakiem
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Bulion drobiowy – 1 l
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Cebula dymka – podobnie 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Pieczarki – 75 g
- Kukurydza – podobnie 75 g
- Czerwona pasta curry – 1 łyżka
- Sos sojowy – podobnie 1 łyżka
- Imbir (korzeń) – 2 cm
- Czosnek – 2 ząbki
- Limonka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o bardzo niewielkich oczkach, a cebulę posiekaj na drobną kosteczkę. Rozgrzej następnie w głębokim garnku olej kokosowy lub oliwę i dodaj wszystkie przygotowane składniki. Podsmaż całość na niewielkim ogniu około 4-5 minut co jakiś czas mieszając – do delikatnego zeszklenia cebuli.
W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie, podłużne paski – około 2 cm – filet z kurczaka. Dopraw go delikatnie solą i pieprzem – dodaj do garnka. Umyj następnie pieczarki, pokrój je w plasterki – jeśli trafiły się większe sztuki możesz śmiało podzielić je na mniejsze kawałki – dodaj do pozostałych składników. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w paseczki podobnej długości co kurczaka, kukurydzę odcedź z zalewy, a dymkę posiekaj drobno.
Dodaj je następnie do garnka – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 5 minut na niewielkim już ogniu. Zalej całość 1 litrem bulionu oraz dodaj po 1 łyżce czerwonej pasty curry oraz sosu sojowego. Ponownie wszystko wymieszaj i pozostaw na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj do garnka mleczko kokosowe.
Po kilku kolejnych minutach zupa jest gotowa – przełóż ją na talerze lub do miseczek. Przed podaniem przyozdób dodatkowo każdą z porcji świeżą natką pietruszki oraz skrop delikatnie sokiem z limonki. W razie konieczności możesz doprawić ją delikatnie sosem sojowym lub po prostu solą wedle własnych preferencji – smacznego!