Żurek z białą kiełbasą to niewątpliwie jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw gotowana od wieków. W zależności od podejścia różni się trudność jego przygotowania. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie zakwasu lub bulionu zarówno wydłużysz czas, jak i trudność przepisu, ale zyskasz za to pewność najlepszego, bo przygotowanego własnoręcznie, smaku i jakości potrawy. Do wykonania samego przepisu potrzebujesz jedynie dużego garnka – z pewnością wystarczy około 5 litrowy, w którym ugotujesz żurek oraz mniejszy garnek, który posłuży do ugotowania jajek na twardo.
80 min 4 porcje
Składniki – żurek z białą kiełbasą
- Bulion warzywny – 2 litry
- Biała kiełbasa surowa – 4 sztuki
- Wędzone żeberka – 300 gram
- Żur (zakwas) – 500 ml
- Śmietana 30% – 100 ml
- Jajka – 4 sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Liść laurowy – 2-3 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2-3 sztuki
- Majeranek – podobnie 2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Zagotuj gotowy lub wcześniej przygotowany według naszego przepisu bulion warzywny. Dodaj do niego ziele angielskie oraz liść laurowy i pogotuj około 5 minut na niewielkim ogniu.
Następnie zaraz po zagotowaniu dorzuć do garnka z bulionem wędzone żeberka oraz białą kiełbasę – na razie w całości. Gotuj tak na bardzo małym ogniu przez około 30 minut.
W międzyczasie dokładnie wymieszaj żur, tak aby nie pływały w nim żadne grudy. Dodaj go do podgrzewanego wywaru i mieszaj dopóki nie rozprowadzi się równomiernie w garnku.
Dorzuć do całości dwa obrane ząbki czosnku i dosyp majeranku. Następnie znów dokładnie wymieszaj i gotuj dalej przez około 15 minut – prawie gotowe!
Równolegle możesz zacząć gotować jajka. Wstaw na gaz garnek z zimną wodą, włóż do niego jajka, gotuj na średnim ogniu, tak żeby skorupki nie popękały. W zależności od wielkości jajko na twardo będzie gotowe mniej więcej 8-10 minut od zagotowania wody.
Zdejmij następnie wywar z ognia i wyjmij kiełbasę, pokrój ją w plasterki i wrzuć z powrotem do garnka. Śmietanę wymieszaj z niewielką ilością wywaru w oddzielnej miseczce (dzięki temu nie zważy się) i dodaj do zupy. W razie konieczności dopraw całość solą i pieprzem.
Żurek podajemy ze świeżym, chrupiącym chlebem oraz jajkiem – smacznego !