Żurek z białą kiełbasą i boczkiem to jedna z bardziej klasycznych potraw przygotowywanych w naszych kuchniach. Istnieje mnóstwo różnorodnych odmian tego przepisu i każdy ma swój ulubiony sposób jego wykonania. Połączenie wyrazistego zakwasu na żur z dodatkiem suszonych grzybów to niesamowicie smakowity pomysł. Dodatek białej kiełbasy i podsmażonego z cebulą wędzonego boczku nadaje potrawie cudownych smaków i aromatów. Całości dopełniają ziemniaki i jajka na twardo – danie jest wyjątkowo sycące. Do wykonania przepisu konieczne będą dwa garnki – jeden duży około 5 litrowy – oraz patelnia – do dzieła!
60 min 6 porcji
Składniki – żurek z białą kiełbasą i boczkiem
- Zakwas na żur – 500 ml
- Woda – 1.5 l
- Ziemniaki – 500 g
- Biała kiełbasa – 4 sztuki
- Boczek wędzony – 200 g
- Jajko – 4 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Śmietana 30% – 75 ml
- Suszone grzyby – 2-3 sztuki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Pieprz – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść w dużym garnku kiełbasy i zalej 1.5 litra zimnej wody – wstaw na średni gaz i poczekaj do momentu zagotowania. W międzyczasie pokrój boczek w kosteczkę, a cebulę w cienkie półksiężyce. Zalej również wrzątkiem grzyby, aby się namoczyły i zmiękły. Gdy woda w garnku się zagotuje wyjmij z niego kiełbasy i pozostaw do ostygnięcia.
Umieść następnie w garnku liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz dopraw całość solidną szczyptą soli. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę – umieść w garnku na około 15-20 minut. Wstaw również w osobnym garnku jajka – powinny gotować się około 8-10 minut, aby na pewno uzyskać je na twardo.
Ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno, a przestudzone kiełbasy pokrój w plasterki lub półplasterki. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodaj do garnka pozostałe przygotowane składniki wraz z zawartością patelni. Umieść w nim również zakwas na żur, namoczone grzyby oraz majeranek – pozostaw na 10 minut na niewielkim ogniu.
Pod koniec tego czasu możesz dodać do żurku śmietanę lub pozostawić tą czynność na koniec i dodać ją bezpośrednio do każdej z porcji. Gotowe już zapewne jajka schłódź, obierz i pokrój w ćwiartki – na koniec spróbuj żurku i w razie konieczności dopraw go solą. Przełóż następnie do miseczek lub talerzy, do każdej porcji dodaj po cztery ćwiartki jajka i podawaj do spożycia – smacznego!