Boeuf Strogonow to bardzo popularne danie często goszczące w naszych kuchniach. Jest stosunkowo mało wymagające i skomplikowane w przygotowaniu, a efekty są wyborne. Zarówno pod względami smakowymi, jak i aromatycznymi potrawa prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Niesamowita kompozycja mięsa wołowego z pieczarkami, warzywami i dodatkiem koncentratu pomidorowego sprawia, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Danie z powodzeniem może pełnić rolę samodzielnego posiłku dla całej rodziny. Idealnie pasują do niego również praktycznie dowolne dodatki obiadowe – najbardziej świeże pieczywo. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
100 min 4 porcje
Składniki – Boeuf Strogonow
- Wołowina (najlepiej polędwica) – 400 g
- Pieczarki – 250 g
- Suszone grzyby (opcjonalnie) – 2 niewielkie sztuki
- Bulion (najlepiej wołowy) – 400 ml
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Ogórek kiszony – podobnie 2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Mąka pszenna – podobnie 2 łyżki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Marynowanie
Na początek pokrój wołowinę w cienkie, podłużne paseczki – mniej więcej 3×1 cm – dopraw równomiernie solą i pieprzem. Ząbki czosnku obierz i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę – podziel na pół. Następnie w osobnej miseczce umieść 2 łyżki oliwy z oliwek, po 3/4 łyżeczki majeranku i obydwu papryk, a także jedną z porcji czosnku.
W zależności od osobistych preferencji możesz zmienić proporcje ostrej i słodkiej papryki uzyskując mniej lub bardziej ostrą wersję dania. Zawartość miseczki bardzo dokładnie wymieszaj, umieść w niej przygotowane wcześniej mięso i jak najbardziej równomiernie obtocz je w marynacie. Umieść następnie miseczkę z wołowiną w lodówce na około 60 minut – jest to minimalny czas marynowania, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby znacznie go wydłużyć – nawet na całą noc.
Pozostałe składniki
Jeśli zdecydujesz się na dodatek suszonych grzybów to namocz je koniecznie w tym momencie we wrzątku również na około 60 minut. Pod koniec tego czasu zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie półksiężyce, pieczarki umyj i pokrój w plasterki lub jeśli korzystasz z większych sztuk to nieco drobniej. Paprykę pokrój w cienkie, podłużne paski, ogórki kiszone obierz i skrój w kosteczkę, zagotuj również bulion.
Gotowanie
Rozgrzej następnie patelnię, oprósz zamarynowane mięso mąką pszenną i umieść na patelni. Smaż przez około 5 minut co jakiś czas mieszając do równomiernego zarumienienia. Dodaj następnie na patelnię cebulę – pozostaw na 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Dodaj pozostałą część czosnku, przesmaż chwilę delikatnie mieszając. Umieść następnie na patelni pokrojone pieczarki, dopraw delikatnie solą i pieprzem i pozostaw na kolejne 2-3 minuty.
Po tym czasie dodaj na patelnię paprykę – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut na niewielkim ogniu. Dodaj następnie do całości bulion oraz suszone grzyby pokrojone w kostkę lub paseczki wraz z wodą, w której się moczyły. Teraz umieść na patelni również pozostałe przyprawy oraz ogórki – bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na małym ogniu pod przykryciem na około 30-40 minut.
Pod koniec tego czasu dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, zamieszaj i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem. Po kolejnych 5-10 minutach danie jest gotowe. Przełóż je do miseczek lub głębokich talerz, przyozdób świeżą natką pietruszki i podawaj do spożycia najlepiej ze świeżym pieczywem – smacznego!