Chłodnik ogórkowy to świetna propozycja na przygotowanie orzeźwiającego dania w nieco bardziej upalne dni lub gdy zatęsknimy za ciepłem przy chłodnej jesiennej pogodzie. Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu, a stosując kefir i jogurt odpowiednio schłodzone w lodówce – będzie gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu. Świeże gruntowe ogórki nadają potrawie niesamowitych właściwości orzeźwiających, a delikatny dodatek czosnku zapewnia nieco ostrzejszego smaku. Dodatkowo plasterki rzodkiewki i ugotowanego na twardo jajka idealnie komponują się z pozostałymi składnikami i zapewniają daniu jeszcze więcej wyjątkowości. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie tarka, garnek do ugotowania jajek i odpowiednio duża do pomieszczenia wszystkich składników miska – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – chłodnik ogórkowy
- Ogórki (najlepiej gruntowe) – 6 sztuk
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Koperek – podobnie 1 pęczek
- Jogurt naturalny – 400 ml
- Kefir – 250 ml
- Jajka – 2 sztuki
- Czosnek – 1 ząbek
- Cytryna
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść w garnku jajka, zalej chłodną wodą iw staw na gaz. Od momentu zagotowania wody odmierz około 8-10 minut – w zależności od wielkości jajek. Po tym czasie z całą pewnością będą one ugotowane na twardo. Oczywiście jeśli zamierzasz umieścić chłodnik w lodówce możesz odsunąć ten krok na sam koniec.
Ogórki bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą, tak aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi i obierz. Następnie z wykorzystaniem tarki – najlepiej o grubych oczkach – zetrzyj wszystkie ogórki. Umieść je w odpowiednio dużej do pomieszczenia wszystkich składników przepisu miseczce.
Ząbek czosnku obierz i zetrzyj na tarce – tym razem o bardzo drobnych oczkach – dodaj do miseczki. Koperek posiekaj drobno dodaj do pozostałych składników. Następnie umieść w miseczce również kefir i jogurt naturalny – wyciśnij do środka kilkanaście kropel soku z cytryny.
Dopraw teraz potrawę delikatnie solą i pieprzem – wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Spróbuj i w razie konieczności dopraw jeszcze solidniej solą lub pieprzem. Umieść miseczkę w lodówce do odpowiedniego schłodzenia lub jeśli uważasz, że składniki były wystarczająco chłodne pomiń ten krok.
Na koniec obierz jajka ze skorupek i pokrój w plasterki. Rzodkiewki oberwij z pęczka i bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Gotowy chłodnik przełóż do talerzyków i przyozdób jajkiem i rzodkiewką – gotowe – smacznego!