Chłopski garnek z młodymi ziemniakami to świetny pomysł na przygotowanie sycącego posiłku dla całej rodziny. Bardzo zróżnicowany zestaw składników sprawi, że każdy znajdzie tutaj z pewnością coś dla siebie. Dodatkowo zastosowanie wyrazistych przypraw nadaje potrawie niesamowitego i niepowtarzalnego charakteru. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki – około 5 litrowy – garnek – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – chłopski garnek z młodymi ziemniakami
- Młode ziemniaki – około 500 g
- Boczek (parzony lub wędzony) – 250 g
- Kiełbasa (ulubiona) – podobnie 250 g
- Cukinia – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Marchew – 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Bulion (warzywny lub drobiowy) – 500 ml
- Koncentrat pomidorowy – 80 g
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od pokrojenia w podłużne paseczki – lub zależnie od osobistych preferencji nieco drobniej w kostkę – boczku. Dodaj go następnie do dużego – najlepiej około 5 litrowego, aby pomieścił swobodnie wszystkie składniki – garnka i wstaw na średni gaz. Podsmaż boczek około 5 minut co jakiś czas mieszając do wytopienia tłuszczu.
W międzyczasie pokrój kiełbasę w plasterki – ponownie w zależności od preferencji mogą to być drobniejsze kawałki – i dodaj do garnka – zmniejsz ogień. Obierz i pokrój w półksiężyce cebule oraz posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku – dodaj do garnka. Zamieszaj jego zawartość i pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 5 minut do zeszklenia cebuli.
W międzyczasie umyj i obierz lub bardzo dokładnie wyszoruj młode ziemniaki – ponownie wszystko zależy od osobistych preferencji – pokrój je w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Marchew obierz, umyj i pokrój w plasterki – podobnie postąp z cukinią, ale jej nie musisz koniecznie obierać – dodaj do garnka.
Zalej teraz całość bulionem, bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 minut. Pod koniec tego czasu dodaj do garnka pokrojoną w paseczki papryką, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Pozostaw tak całość na ostatnie 10 minut – po tym czasie spróbuj dania i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem – gotowe – smacznego!