
Dorsz w sosie pomidorowym to idealna pozycja dla każdego wielbiciela ryb – choć z pewnością nie tylko – wyśmienita pod każdym względem. Delikatny dorsz podany z cudownie aromatycznym sosem to gwarancja wybornych smaków i niezrównanych aromatów. Danie idealnie wkomponuje się w większość diet, a wraz z ulubionymi dodatkami świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Idealnym uzupełnieniem dorsza mogą być zarówno ziemniaki, jak i ryż czy kasza – wszystko w zależności od osobistych preferencji i upodobań. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
45 min
2 porcje

Składniki – dorsz w sosie pomidorowym
- Dorsz filet – około 300 g
- Krojone pomidory – podobnie około 300 g
- Cebula – 1 sztuka
- Tymianek – 1/2 łyżeczki
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 łyżeczki
- Czosnek suszony – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki suszona – podobnie 1/2 łyżeczki
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz

Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego rozmrożenia – chyba, że korzystasz ze świeżej – ryby. W zależności od wielkości i osobistych preferencji możesz również podzielić dorsza na nieco mniejsze kawałki. Przypraw je następnie solą i pieprzem i delikatnie skrop świeżo wyciśniętym z cytryny sokiem – umieść w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce, a następnie delikatnie podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. W osobnym naczyniu przygotuj następnie sos. Dodaj do niego krojone pomidory wraz z przyprawami: tymiankiem, suszonym czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i przelej wraz z podsmażoną cebulą do naczynia żaroodpornego z wcześniej przygotowaną rybą.
Całość umieść następnie w piekarniku i piecz około 25 minut w 180 stopniach. W międzyczasie możesz przygotować ulubiony dodatek obiadowy. Ryba będzie świetnie komponowała się zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy kaszą. Idealnym połączeniem jest również przygotowanie dania wraz z ulubioną sałatką – będzie wspaniałym uzupełnieniem dorsza. Gotowe danie wyjmij z piekarnika, posyp natką pietruszki i rozdziel na odpowiednie porcje – smacznego!