Filety z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym z serem żółtym i pieczarkami to cudowna odmiana dla tego uwielbianego przez chyba wszystkich nas dania. Wyraziście doprawione mięso w połączeniu z cudownie aromatycznym sosem to połączenie gwarantujące wyborny posiłek. Zapieczone filety z serem i pieczarkami każdemu z pewnością przypadną do gustu – są po prostu pyszne. Dodatkowo zastosowanie suszonych pomidorów i oliwek pozwala wydobyć z potrawy naprawdę nieziemskie smaki. Do wykonania przepisu konieczne będzie spore naczynie żaroodporne oraz piekarnik – do dzieła!
45 min 5-6 sztuk
Składniki – filety z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym
- Filet z kurczaka – 2 sztuki
- Ser żółty – 70 g
- Pieczarki – 125 g
- Cebula – 1 sztuka
- Suszone pomidory – 3-4 sztuki
- Czarne oliwki – Kilkanaście sztuk
- Czosnek – 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Bulion warzywny – 350 ml
- Mąka pszenna – 1 łyżka
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Suszona bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od dokładnego umycia i pokrojenia na kotlety – dosyć cienkie – filetów z kurczaka. Dopraw je następnie solidną szczyptą soli i pieprzu i każdy z kawałków rozbij delikatnie tłuczkiem – uważaj, aby się nie rozpadły od zbyt mocnych uderzeń. Następnie umieść je w naczyniu z oliwą i połową przygotowanych słodkiej i ostrej papryki oraz suszonej bazylii.
Postaraj się jak najbardziej równomierni obtoczyć je w marynacie i odstaw na chwilę na bok. W międzyczasie możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, posiekać w cienkie półksiężyce cebulę oraz umyć i pokroić w plasterki pieczarki – rozgrzej solidnie patelnię. Ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę – dodaj na patelnię. Dodaj na nią następnie również przygotowane filety i podsmaż po 3-4 minuty z każdej strony do odpowiedniego zarumienienia.
Po tym czasie przełóż filety do naczynia żaroodpornego, a na patelni umieść pieczarki – dopraw je delikatnie solą i pieprzem. Podsmaż je przez kilka minut do uzyskania złocistego koloru i dodaj następnie na patelnię cebulę. W osobnym naczyniu umieść następnie gorący bulion wraz z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego – dokładnie wymieszaj i dodaj pozostałe przyprawy.
W kolejnym naczyniu umieść następnie nieco sosu i dodaj do niego mąkę – bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Wymieszaj ponownie całość sosu ze sobą i odstaw na razie na bok. Przełóż następnie po kilka pieczarek i nieco cebuli na każdy z filetów – rozgrzej teraz piekarnik do 180 stopni. Na koniec zalej ostrożnie zawartość naczynia przygotowanym sosem, tak aby nie przykryć filetów – mniej więcej do połowy ich grubości.
Pieczenie
Wstaw następnie naczynie do piekarnika na około 10 minut. W międzyczasie pokrój w plasterki oliwki, suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paseczki. Na koniec czasu pieczenia dodaj je do naczynia rozrzucając równomiernie. Każdy z filetów oprósz natomiast startym serem – pozostaw w piekarniku ostatnie kilka minut do jego roztopienia. Danie jest gotowe – podawaj do spożycia ze świeżą natką pietruszki i ulubionymi dodatkami obiadowymi – smacznego!