Jajka faszerowane w skorupkach to świetny pomysł na przygotowanie niesamowicie atrakcyjnego posiłku. Przepis jest przy tym mało wymagający i stosunkowo przyjemny w wykonaniu. Wszystko sprowadza się do przygotowania farszu ze wszystkich składników i podsmażenia całości w skorupkach na patelni. Farsz dzięki dodatkowi pieczarek i majonezu nabiera niesamowicie atrakcyjnych walorów smakowych i aromatycznych. Jajka faszerowana z pewnością każdemu przypadną do gustu z racji na swoją niepowtarzalną wyjątkowość. Często spotykamy je na wielkanocnych stołach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w dowolnym momencie roku. Do wykonania przepisu konieczny będzie garnek oraz patelnia – zaczynajmy!
30 min 10 sztuk
Składniki – jajka faszerowane w skorupkach
- Jajka – 5 sztuk
- Bułka tarta – 3 łyżki
- Pieczarki – 250 gram
- Cebula – 1 niewielka sztuka
- Masło – 2 łyżeczki
- Majonez – podobnie 2 łyżeczki
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od ugotowania jajek – koniecznie na twardo. W tym celu umieść je wszystkie w garnku z zimną wodą i wstaw na gaz. Poczekaj do zagotowania wody i odlicz od tego momentu 8-10 minut w zależności od wielkości jajek. Większe sztuki wymagają nieco dłuższego czasu gotowania, mniejsze nieco krótszego.
W międzyczasie obierz i posiekaj w drobną kosteczkę cebulę – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią cebulę i podsmaż ją na średnim ogniu przez 3-4 minuty do zeszklenia. W międzyczasie umyj i posiekaj stosunkowo drobno pieczarki. Dodaj je również na patelnię – zmniejsz nieco ogień i dopraw je szczyptą soli. Pozostaw całość na gazie kolejne 5 minut, po tym czasie przełóż zawartość patelni do osobnej miseczki i odłóż do ostygnięcia.
Gotowe jajka schłódź i przekrój na połówki – najlepiej z wykorzystaniem bardzo ostrego noża. Postaraj się jak najmniej uszkodzić skorupki w okolicach cięcia. Jajka wydąż delikatnie łyżeczką, a następnie uzyskane w ten sposób białko i żółtko posiekaj drobno. Posiekaj również szczypiorek i dodaj go razem z jajkiem do miseczki z pieczarkami i cebulą – przypraw solą i pieprzem. Dodaj do nich również masło i majonez, a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby składniki wymieszały się jak najbardziej równomiernie.
Tak powstałym farszem wypełnij następnie wszystkie skorupki dokładnie do poziomu ich wysokości. Każde z jajek posyp solidnie bułką tartą – rozgrzej ponownie patelnię. Wyłóż następnie jajka na patelnię bułką tartą do dołu – smaż 3-4 minuty pod przykryciem do momentu uzyskania złocistego koloru bułki. Gotowe jajka zdejmij z patelni i podawaj od razu do spożycia – smacznego!