Kapsalon to bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie różnorodnego i niesamowicie pysznego dania. Kompozycja frytek, wyrazistego kurczaka, szerokiego zestawu warzyw i aromatycznych sosów to gwarancja atrakcyjnego i wyjątkowo smakowitego posiłku. Danie jest przy tym wszystkim w pełni sycące więc idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu będą potrzebne aluminiowe foremki lub inne naczynie, patelnia i piekarnik – zaczynajmy!
60 min 3 porcje
Składniki – kapsalon
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Ziemniaki – około 500 g
- Ser żółty (ulubiony) – 75 g
- Kukurydza – podobnie 75 g
- Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
- Sałata lodowa – kilka liści
- Ogórek konserwowy – 3 sztuki
- Ogórek zielony – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Majonez – 2 łyżki
- Keczup (ulubiony) – podobnie 2 łyżki
- Jogurt naturalny – podobnie 2 łyżki
- Przyprawa gyros – 2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania, umycia i pokrojenia w podłużne – niezbyt grube – frytki. Osusz je następnie z wykorzystaniem ręczników papierowych – rozgrzej piekarnik. Frytki umieść natomiast w miseczce z oliwą i ulubionymi przyprawami. Obtocz w nich jak najbardziej równomiernie wszystkie frytki i przełóż je do piekarnika – najlepiej na papier do pieczenia.
Frytki piecz w 180 stopniach przez około 30 minut (w zależności od ich grubości) co jakiś czas mieszając. W międzyczasie umyj, dokładnie oczyść i pokrój w nieregularne 2-3 cm kawałki filet z kurczaka – rozgrzej patelnię. Dopraw następnie kurczaka solą, pieprzem i gyrosem, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
Podsmaż najpierw przez 2-3 minuty połowę czosnku, a następnie dodaj do niego kurczaka. Smaż przez około 10 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając zawartość patelni. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce o większych oczkach. Kukurydzę odsącz z zalewy, a liście sałaty podziel na mniejsze kawałki.
Pomidory koktajlowe pokrój na połówki lub plasterki, ogórki w kosteczkę, a czerwoną cebulę w cienkie piórka. W osobnej miseczce wymieszaj następnie majonez i keczup, a w drugiej jogurt naturalny, pozostały czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu – natkę pietruszki posiekaj drobno. Gdy wszystko będzie już gotowe umieść w foremkach najpierw warstwę frytek, a następnie kurczaka i żółty ser.
Umieść foremki w piekarniku i podgrzej w 180 stopniach przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij foremki z piekarnika i polej obficie sosem z keczupem. Na koniec dodaj wymieszane wszystkie pozostałe warzywa, polej je sosem czosnkowym i posyp natką pietruszki. Kapsalony podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – gotowe – smacznego!