Karkówka po zbójnicku to bardzo wyjątkowa propozycja na przygotowanie niesamowicie pysznego posiłku. Cudowna kompozycja delikatnego mięsa, szerokiego bukietu warzyw i pieczarek każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo całość podduszona w bulionie wraz z wyrazistymi przyprawami to gwarancja najlepszych smaków i aromatów. Karkówka idealnie komponuje się z praktycznie dowolnymi dodatkami obiadowymi dzięki czemu uzyskuje w pełni sycące danie idealne na obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia, głębokie naczynie żaroodporne i piekarnik – do dzieła!
120 min 4 porcje
Składniki – karkówka po zbójnicku
- Karkówka – 500 g
- Pieczarki – 250 g
- Bulion – podobnie 250 ml
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Ogórek konserwowy – 5 sztuk
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Musztarda (najlepiej pikantna) – podobnie 2 łyżki
- Keczup (również pikantny) – podobnie 2 łyżki
- Ostra papryka – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj i osusz z wykorzystaniem papierowych ręczników karkówkę. Pokrój ją następnie w cienkie plastry lub w zależności od upodobania na jeszcze mniejsze kawałki. Każdy z nich przypraw solą i pieprzem po obudwu stronach. W miseczce umieść 2 łyżki oliwy oraz słodką i ostrą paprykę – bardzo dokładnie wymieszaj.
Obtocz następnie w tak powstałej marynacie wszystkie kawałki mięsa i pozostaw na 15 minut. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie półksiężyce cebulę. Ząbki czosnku posiekaj natomiast bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią najpierw przygotowane wcześniej mięso – podsmaż po 2-3 minuty z każdej strony – zmniejsz ogień do minimum.
Dodaj następnie na patelnię cebulę i czosnek – wszystko delikatnie wymieszaj i pozostaw na gazie przez kolejne 5 minut. W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie podłużne paseczki czerwoną i żółtą paprykę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, a ogórki konserwowe w kosteczkę. Umieść następnie zawartość patelni oraz przygotowane warzywa i pieczarki w naczyniu żaroodpornym.
Wymieszaj składniki, tak aby rozmieściły się w naczyniu jak najbardziej równomiernie. W osobnym naczyniu umieść następnie bulion, koncentrat pomidorowy, po dwie łyżki keczupu i musztardy, a także pozostałe przyprawy. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i przelej do naczynia żaroodpornego.
Umieść ja następnie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pozostaw na około 90 minut. Po tym czasie zarówno warzywa, jak i mięso powinny być idealnie miękkie. Gotową karkówkę podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami obiadowymi koniecznie przyozdobioną świeżo posiekaną natką pietruszki – smacznego!