Kotlety mielone to jedna z bardziej klasycznych potraw bardzo często goszcząca na naszych stołach. Dla wielu z nas – szczególnie pod względami smakowymi – nie mają one sobie równych. Podanie kotletów z ulubionymi dodatkami obiadowymi takimi jak ziemniaki, ryż, kasza i najlepiej surówka pozwala na uzyskanie w pełni sycącego posiłku. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
30 min 4 porcje
Składniki – kotlety mielone
- Mięso mielone (wieprzowe) – 500 g
- Jajko – 1 sztuka
- Bułka (najlepiej sucha) – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mleko – 200 ml
- Bułka tarta – 3 łyżki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umieść bułkę w miseczce – najlepiej, żeby była solidnie wysuszona i niezbyt duża, na przykład kajzerka. Zalej ją następnie mlekiem i pozostaw na około 15 minut do namoczenia. W międzyczasie obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę cebulę. Ząbki czosnku obierz i zetrzyj na tarce o bardzo niewielkich oczkach lub przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej następnie patelnię i umieść na niej najpierw przygotowaną cebulę – podsmaż około 5 minut na średnim ogniu – ważne, aby solidnie się zeszkliła. Mniej więcej w połowie tego czasu dodaj na patelnię również czosnek – mieszaj od czasu do czasu zawartość. Namoczoną bułkę rozdrobnij na niewielkie kawałki i umieść w osobnej miseczce.
Dodaj do niej również mięso mielone, majeranek, zawartość patelni, wbij jajko i dopraw całość solidną szczyptą soli i pieprzu. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i najlepiej ugnieć dłońmi na jak najbardziej jednolitą masę. Rozgrzej teraz ponownie patelnię i przygotuj osobne naczynie – może to być na przykład talerz – z bułką tartą.
Z przygotowanej masy formuj następnie kotlety – najlepiej ugniatając je dłońmi. Każdego z nich obtocz dokładnie w bułce tartej. Gotowe kotlety kładź następnie na patelnię i smaż po około 5 minut z każdej strony – powinny w tym czasie osiągnąć ciemno-złocistą barwę. Na koniec przełóż kotlety na talerze i podawaj do spożycia z ulubionymi dodatkami obiadowymi – smacznego!