Kotlety mielone z łopatki wieprzowej to jeden z bardziej klasycznych pomysłów na obiad – bardzo często gości na naszych stołach. Wyborne mięso wieprzowe z bardzo niewielką ilością dodatków i przypraw to kompozycja prosta i wyjątkowo pyszna za razem. Kotlety świetnie sprawdzą się jako główny składnik dania obiadowego. Pasują praktycznie do dowolnych dodatków – od ziemniaków do kasz, czy ryżów, ale także różnorodnych surówek i sałatek. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
30 min 6-8 sztuk
Składniki – kotlety mielone z łopatki wieprzowej
- Mięso mielone (z łopatki wieprzowej) – 500 g
- Cebula – 1 sztuka
- Jajko – podobnie 1 sztuka
- Sucha bułka – podobnie 1 sztuka
- Bułka tarta – 5 łyżek
- Woda – 250 ml
- Czosnek – 2 ząbki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od obrania i bardzo drobnego posiekania cebuli. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i umieść na niej przygotowaną cebulę – podsmaż na niewielkim ogniu przez około 10 minut do zeszklenia. W połowie tego czasu dodaj do niej również przeciśnięte przez praskę – lub bardzo drobno posiekane – ząbki czosnku.
Suchą bułkę – najlepiej sprawdzi się tutaj zwykła kajzerka – umieść w miseczce i zalej szklanką wody do odmoczenia. Posiekaj również bardzo drobno natkę pietruszki. Przygotuj następnie osobny talerz z bułką tartą oraz naczynie – najlepiej miseczkę – w której wymieszasz wszystkie składniki na kotlety.
Umieść w niej najpierw mięso mielone, a następnie wbij do niego jajko, dodaj natkę pietruszki wraz z zawartością patelni. Całość dopraw do smaku – w zależności od upodobania – solą i pieprzem. Wyrabiaj następnie masę na kotlety w dłoniach przez kilka minut. Ważne, aby ostatecznie była jak najbardziej jednolita – wszystkie składniki powinny rozłożyć się w niej równomiernie.
Jeśli masa będzie zbyt klejąca i trudno będzie z niej lepić kotlety dodaj do niej nieco bułki tartej. Rozgrzej ponownie patelnię i zacznij formować w dłoniach kotlety. Ich wielkość znowu zależy od upodobania – najlepiej, aby idealnie formowały się wewnątrz dłoni. Każdego z kotletów obtocz w bułce tartej i kładź następnie na patelnię.
Smaż je – w zależności od wielkości, a w szczególności grubości – po kilka minut z każdej strony do odpowiedniego zarumienienia. Gotowe kotlety zdejmuj z patelni i układaj na papierowych ręcznikach, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami obiadowymi – smacznego!