Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym to jedna z bardziej wyrazistych propozycji na przygotowanie tego rodzaju zupy. Dzięki dużej ilości kukurydzy danie zyskuje bardzo intensywny kukurydziany charakter. Dodatkowo zastosowanie mleczka kokosowego w połączeniu z bulionem warzywnym pozwala na wyrazistych smaków i aromatów. Wszystko to przyprawione świeżym czosnkiem, imbirem i chili sprawia, że krem z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Do jego wykonania konieczna będzie patelnia i garnek – do dzieła!
50 min 4 porcje
Składniki – krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym
- Kukurydza – 500 g
- Bulion warzywny – 500 ml
- Mleczko kokosowe – 400 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Chili – podobnie około 2 cm
- Kurkuma – 1 płaska łyżeczka
- Słonecznik
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij od obrania i pokrojenia w plasterki ząbków czosnku. Następnie podobnie postąp z obydwoma cebulami – rozgrzej solidnie oliwę na patelni. Dodaj na nią najpierw przygotowaną cebulę – podsmaż ją 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Następnie umieść na patelni czosnek i podsmaż całość kolejne 2 minuty – zmniejsz ogień do minimum.
W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce korzeń imbiru, a także posiekaj drobno papryczkę chili. Dodaj je również na patelnię (chili tylko w połowie), a następnie odsącz kukurydzę oraz umyj i pokrój w paseczki czerwoną paprykę. Umieść je na patelni razem z pozostałymi składnikami, wymieszaj i pozostaw na 10 minut pod przykryciem.
Po tym czasie przełóż całą zawartość patelni do garnka i zalej bulionem warzywnym. Dopraw całość solidną szczyptą soli i pieprzu oraz płaską łyżeczką kurkumy – wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj do garnka mleczko kokosowe, ponownie wymieszaj i poczekaj do momentu zagotowania.
Zdejmij następnie zupę z gazu, poczekaj do delikatnego wystudzenia i zmiksuj całość na jak najbardziej gładką masę. Spróbuj kremu i w razie konieczności dopraw go solą i pieprzem – gotową zupę przełóż do talerzy lub miseczek. Każdą z porcji przyozdób dodatkowo świeżo posiekaną natka pietruszki, pozostałą częścią chili oraz słonecznikiem – smacznego!