Krupnik z kaszą pęczak to bardzo atrakcyjna alternatywa dla klasycznej odmiany tej uwielbianej przez nas wszystkich zupy. Delikatny bulion warzywny w połączeniu z cudowną kaszą pęczak dają niesamowite efekty. Ta wersja krupniku jest dodatkowo całkowicie pozbawiona mięsa co sprawia, że sprawnie wkomponuje się w wiele wymagających diet. Nie traci przy tym nic na swojej atrakcyjności – danie jest równie pyszne co jego klasyczny odpowiednik. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki garnek – do dzieła!
90 min 4 porcje
Składniki – krupnik z kaszą pęczak
- Kasza pęczak – 100 g
- Ziemniaki – 4-5 średnich sztuk
- Seler – 1/2 średniej sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Por – około 20 cm
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarna) – podobnie 2 sztuki
- Tymianek – 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu. Obierz w tym celu włoszczyznę i bardzo dokładnie umyj ją pod bieżącą wodą. W zależności od upodobania może jedną marchew i jedną pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę przekrój na pół, opal delikatnie nad palikiem i dodaj do garnka wraz z pozostałymi składnikami.
Całość zalej około 1,5 l chłodnej wody i wstaw na średni gaz. Doda do garnka również po dwie sztuki ziela angielskiego, pieprzu i liścia laurowego, a także dosól całość delikatnie. Od momentu zagotowaniu gotuj bulion na minimalnym ogniu około 60 minut. Na koniec możesz w zależności od upodobania usunąć z garnka niepotrzebne warzywa.
Pod koniec gotowania bulionu obierz, bardzo dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę ziemniaki. Dodaj je następnie do garnka wraz z kasza pęczak – gotuj nadal na niewielkim ogniu przez kolejne 10-15 minut. W międzyczasie posiekaj drobno pęczek koperku – im więcej tym lepiej. Dodaj następnie do garnka po jednej łyżeczce majeranku i tymianku.
Gdy ziemniaki będą już miękkie spróbuj zupy i w razie konieczności dopraw ją niezbyt mocno solą i pieprzem. W razie konieczności możesz również dodać nieco wody jeśli kasza wchłonęła zbyt dużo bulionu. Na koniec rozłóż gotowy krupnik do talerzy lub miseczek i podawaj do spożycia – gotowe – smacznego!