Kurczak Generała Tso to fascynująca propozycja na orientalne danie o bardzo wyjątkowym, intensywnym i wyśmienitym smaku. Potrawa pochodząca oczywiście z Chin jest stosunkowo słabo rozpoznawalna w tym kraju, świetnie natomiast przyjęła się w Stanach Zjednoczonych. Zapewne przez zastosowanie w niej delikatnego mięsa z kurczaka oraz intensywny, słodkawy smak – wszystko to co kocha Ameryka. Samo danie jest istnym festiwalem smaków, kompozycja chili, czosnku i imbiru wzbogacona delikatnym dodatkiem pomidora to idealne połączenie. Całość okraszona słodko-kwaśnym sosem podana z ryżem i przyozdobiona sezamem oraz świeżym szczypiorkiem z pewnością przypadnie każdemu do gustu. Do przygotowania potrawy konieczna będzie głęboka patelnia oraz garnek – zaczynajmy!
35 min 4 porcje
Składniki – kurczak Generała Tso
- Mięso z kurczaka (najlepiej obkrojone podudzia) – 200 gram
- Ryż (biały lub basmati) – podobnie 200 gram
- Papryczka pepperoni (lub inna ostra) – 1/2 średniej sztuki
- Czosnek – 3 ząbki
- Imbir – 2-3 cm
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy – podobnie 1 łyżka
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Ocet – 1/2 łyżki
- Miód – podobnie 1/2 łyżki
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Sezam – kilka szczypt
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Rozpocznij od dokładnego umycia kurczaka, a następnie jeśli korzystasz z podudzi obkrój mięso z kości – postaraj się, aby uzyskać podłużne kawałki. Zdecydowaną zaletą tego rodzaju mięsa jest jego delikatność – będzie po przygotowaniu dosłownie rozpływało się w ustach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać do przepisu na przykład filet z piersi.
Gotowe mięso dopraw delikatnie solą i pieprzem, a następnie dokładnie obtocz w mące ziemniaczanej. Rozgrzej dobrze patelnię i dodaj na nią kurczaka – smaż na niedużym ogniu przez kilka minut do momentu równomiernego zarumienienia ze wszystkich stron. Pokrój w międzyczasie papryczkę pepperoni (nieduże paseczki), dodaj na patelnię i wymieszaj z mięsem.
Następnie posiekaj drobno czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. Dodaj wszystko na patelnię, zamieszaj i pozostaw na wolnym ogniu. Następnie posiekaj stosunkowo drobno szczypiorek – wystarczy kilka liści z pęczku. Możesz już teraz zagotować osoloną wodę na ryż – ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W osobnej miseczce umieść koncentrat pomidorowy, dodaj do niego sos sojowy, ocet, miód i oliwę z oliwek. Całość bardzo dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli zawartość patelni jest już odpowiednio podsmażona dodaj na nią tak przygotowany sos i zamieszaj, tak aby został on równomiernie rozprowadzony między składnikami.
Smaż tak całość przez około 3 minuty, a w międzyczasie możesz już odcedzić ryż. Wyłóż go następnie na talerze lub do miseczek, na nim umieść gotowego kurczaka prosto z patelni, a całość przyozdób szczyptą sezamu oraz szczypiorkiem. Danie podawaj od razu po przygotowaniu – smacznego!