Kurczak po seczuańsku to jedno z popularniejszych dań kuchni orientalnej. Delikatne mięso drobiowe w cudownej marynacie wraz z warzywami i niesamowicie wyrazistym, aromatycznym sosem to kompozycja, która każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo zastosowanie pikantniejszych przypraw pozwala na uzyskanie nieco ostrzejszego charakteru potrawy. Danie jest przy tym stosunkowo proste w przygotowaniu, a podane z ulubionym dodatkiem obiadowym – najlepiej ryżem lub makaronem – staje się w pełni sycącym posiłkiem idealnym dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – do dzieła!
45 min 4 porcje
Składniki – kurczak po seczuańsku
- Filet z kurczaka – 1 duża sztuka
- Marchew – 2 sztuki
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Dymka – podobnie 1 sztuka
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Keczup (ulubiony) – 2 łyżki
- Miód – podobnie 2 łyżki
- Mąka – podobnie 2 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) około 2 cm
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Chili – 1/4 łyżeczki
- Cynamon – podobnie 1/4 łyżeczki
- Sezam
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj, oczyść i pokrój w podłużne – około 2-3 cm – paseczki kurczaka – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu. W osobnej miseczce przygotuj teraz marynatę – umieść w niej najpierw po jednej łyżce sosu sojowego i oliwy z oliwek. Dodaj następnie pół łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę chili i cynamonu oraz 1 łyżkę mąki – bardzo dokładnie wymieszaj.
Obtocz następnie wszystkie kawałki kurczaka w tak powstałej marynacie – jak najbardziej równomiernie – pozostaw na 15 minut. W międzyczasie obierz i pokrój w cienkie paseczki marchewkę. Cebulę oraz białą część dymki pokrój w piórka, a czerwoną paprykę w paski podobne do marchewki.
Ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. Rozgrzej teraz solidnie patelnię i dodaj na nią kurczaka – podsmaż na średnim ogniu około 5 minut co jakiś czas mieszając. Ważne, aby wszystkie kawałki mięsa zarumieniły się mniej więcej równomiernie.
Dodaj następnie na patelnię cebulę i czosnek – podsmaż kolejne 2-3 minuty – zmniejsz ogień. Dodaj teraz na patelnię marchewkę i paprykę – zamieszaj i pozostaw tak na kilka minut. W międzyczasie w osobnej miseczce wymieszaj ze sobą pozostałą część sosu sojowego, przypraw, mąki oraz miód i keczup.
Dodaj następnie powstały tak sos na patelnię – bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw całość pod przykryciem na ostatnie 10 minut. W międzyczasie możesz przygotować ulubiony dodatek do danie – najlepiej ryż lub makaron. Na koniec rozłóż gotowe danie na porcje – każdą z nich przyozdób posiekanym wcześniej szczypiorkiem i sezamem – smacznego!