Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to bardzo wyjątkowa, sycąca i atrakcyjna pod każdym względem potrawa. Niepowtarzalna kompozycja składników nadaje jej smaku, który trudno porównać czymkolwiek innym. Jednym słowem jest to niezapomniane doznanie kulinarne. Szeroka gama składników pozwala na swobodne manipulowanie przepisem i dobór ich ze względu na własne preferencje. Do jej wykonania konieczna będzie duża patelnia (najlepiej wok), garnek do ugotowania ryżu i miseczki do mieszania składników. Zaczynajmy!
60 min 4 porcje
Składniki – kurczak w sosie słodko-kwaśnym
- Filet z kurczaka – 2 sztuki
- Ananas – 1/3 całego owocu (możesz zastąpić go ananasem z puszki)
- Czerwona papryka – 1/2 sztuki (niezbyt dużej)
- Marchew – podobnie 1/2 sztuka (niezbyt dużej)
- Cebula – 1 sztuka
- Kukurydza – 50 gram
- Przecier pomidorowy – 200 ml
- Woda – podobnie 200 ml
- Ocet ryżowy (lub winny) – 3 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 centymetry
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Chili (płatki) – 1/3 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę filety z kurczaka. Następnie umieść go w miseczce, dopraw go solą i pieprzem i zamieszaj. Czosnek zetrzyj lub przeciśnij przez praskę, imbir obierz i również drobno zetrzyj. Następnie dodaj je wraz z chili do miseczki z mięsem i bardzo dokładnie wymieszaj.
Obtocz doprawione mięso kurczaka w mące ziemniaczanej. Rozgrzej dobrze patelnię (najlepiej wok) i dodaj na nią zawartość miseczki. Smaż tak od czasu do czasu mieszając aż do zarumienienia się mięsa z każdej strony. W międzyczasie obierz i posiekaj w kostkę cebulę – dodaj na patelnię.
Następnie pokrój w cienkie paseczki paprykę oraz marchew, ananasa natomiast w około 1 centymetrową kostkę. Dodaj wszystko na patelnię i dokładnie zamieszaj. Następnie postąp podobnie z kukurydzą uprzednio ją odsączając. Smaż tak całość co jakiś czas mieszając przez około 20 minut.
W międzyczasie wymieszaj w osobnej miseczce przecier pomidorowy i wodę. Dodaj do nich ocet oraz cukier trzcinowy i intensywnie zamieszaj. Następnie całą zawartość miseczki wlej na patelnię, wymieszaj i duś tak około 5-10 minut.
Po tym czasie jeśli istnieje taka potrzeba możesz zagęścić sos poprzez dodanie mąki. Pamiętaj, że przed dodaniem jej na patelnię należy w osobnej miseczce wymieszać niewielką ilość sosu z patelni. Danie gotowe – najlepiej podawać je z ryżem – smacznego !