Leczo z cukinią i kiełbasą to bardzo prosta i niesamowicie atrakcyjna propozycja obiadowa. Szeroki zestaw warzyw w połączeniu z ulubioną kiełbasą i wyrazistym sosem zapewne zasmakuje każdemu. Danie jest przy tym stosunkowo lekkie i może śmiało służyć zarówno jako dodatek obiadowy, jak i samodzielny posiłek. Po usunięciu z zestawu składników kiełbasy możemy uzyskać dodatkowo danie bezmięsne świetnie komponujące się do wielu wymagających diet. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia lub garnek – zaczynajmy!
35 min 4 porcje
Składniki – leczo z cukinią i kiełbasą
- Kiełbasa (ulubiona) – 200 g
- Cukinia – 2 średnie sztuki
- Pomidor – podobnie 2 sztuki
- Cebula – podobnie 2 sztuki
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Żółta papryka – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Krojone pomidory – 250 ml
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Curry – podobnie 1 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od pokrojenia kiełbasy – w zależności od grubości – w kosteczkę, plasterki lub półplasterki. Podobnie postąp z cukinią – umyj ją ale nie obieraj – pokrój na kawałki podobne wielkością do kiełbasy. Pomidory umyj i pokrój w kosteczkę, cebule obierz i posiekaj w kosteczkę lub półksiężyce.
Czerwoną i żółtą paprykę pokrój w kostkę lub podłużne – niezbyt grube – paseczki. Ząbek czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej następnie oliwę na głębokiej patelni lub w garnku – dodaj najpierw kiełbasę. Podsmaż ją około 5 minut na średnim ogniu do delikatnego zarumienienia.
Dodaj do niej następnie cebulę i czosnek – zamieszaj i pozostaw na kolejne 3-4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj wszystkie przygotowane warzywa. Przesmaż całość przez kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj następnie krojone pomidory wraz z łyżeczką oregano, curry oraz słodkiej i ostrej papryki.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu pod przykrycie na około 15 minut. W zależności od upodobania możesz dodać do całości nieco wody. Pod koniec czasu gotowania spróbuj potrawy i w razie konieczności dodaj nieco soli i pieprzu. Gotowe danie podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu wraz ze świeżym pieczywem – smacznego!