Makaron z tofu to jedna z bardziej klasycznych pozycji orientalnych. Delikatne tofu w połączeniu z ulubionym makaronem – najlepiej takim, który również kojarzy się z kuchnią wschodnią – tworzą idealną parę. Całość podsmażona wraz ze starannie dobranymi przyprawami oraz sosami – sojowym i ostrygowym – nadają potrawie wyjątkowych smaków i aromatów. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie garnek do ugotowania makaronu i odpowiednio duża patelnia – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – makaron z tofu
- Tofu naturalne – 180 – 200 g
- Makaron (ulubiony – najlepiej chow mein lub podobny) – podobnie 200 g
- Czerwona papryka – 1 niewielka sztuka
- Cebula dymka – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Sos ostrygowy – podobnie 2 łyżki
- Ocet ryżowy – 1 łyżka
- Sezam – 1 łyżeczka
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od zagotowania lekko osolonej wody na makaron. Umieść go w niej i ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie pokrój w kostkę – około 1 centymetrową – tofu. Cebulę oraz białą część dymki pokrój również w kosteczkę, imbir zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie pokrój w krótkie cienkie paseczki czerwoną paprykę. Dodaj na patelnię imbir oraz czosnek – zamieszaj dokładnie i zmniejsz ogień. Umieść następnie na patelni przygotowane wcześniej tofu i paprykę.
Pozostaw całość na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie odcedź gotowy już zapewne makaron i umieść go również na patelni. Dopraw teraz całość sosem sojowym i ostrygowym, octem ryżowym i niewielką szczyptą pieprzu. Wymieszaj wszystko i pozostaw na małym ogniu na ostatnie 5 minut.
W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek. Gotowe danie przełóż następnie do miseczek lub na talerze. Każdą z porcji skrop delikatnie sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Na koniec dodaj do nich również nieco sezamu i posiekanego wcześniej szczypiorku. Podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – gotowe – smacznego!