Mizeria ze śmietaną i koperkiem to wspaniały, bardzo lubiany i powszechnie stosowany w naszych kuchniach pomysł na wyśmienity dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się z praktycznie każdym rodzajem mięsa, ale również z innymi warzywami. Ogórek jest przy tym bardzo orzeźwiającym źródłem wody – świetnym do ugaszenia pragnienia w upalne dni. Mizeria jest prostym w przygotowaniu dodatkiem, a każdy z nas z pewnością uwielbia ogórki podane pod tą postacią. Dodatek cukru i świeżego soku z cytryny sprawia, że danie to staje się bardzo wyjątkowe w smaku. Większości z nas mizeria jako dodatek do obiadu towarzyszy przez całe życie od samego dzieciństwa. Kolejną bardzo ważną jej zaletą jest łatwość dostępu do składników i czas przygotowania – bardzo krótki. Jednym słowem jest to dodatek obiadowy, który musi koniecznie gościć na naszych stołach przynajmniej raz na jakiś czas. Do przygotowania przepisu konieczna jest tylko odpowiednia miseczka do wymieszania składników – zaczynajmy!
10 min 2 porcje
Składniki – mizeria ze śmietaną i koperkiem
- Ogórek (zielony) – 3 sztuki – około 400 gram
- Śmietana 18% (lub jogurt naturalny) – 100 ml
- Koperek – 1/4 pęczka
- Cukier – podobnie 1/4 łyżeczki
- Cytryna
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij najlepiej od śmietany – umieść ją najpierw w osobnej miseczce. Następnie dodaj do niej 1/4 łyżeczki cukru – nie jest to konieczny krok i zależy od upodobania. Dopraw całość solidną szczyptą soli i mniejszą pieprzu.
Przekrój cytrynę i wyciśnij do miseczki kilkanaście kropel świeżego soku. Następnie oddziel od pęczka koperku około 1/4 całości i drobno posiekaj. Dodaj również do miseczki i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj – odstaw na bok.
Teraz umyj dokładnie ogórki, obierz je i pokrój w cienkie plasterki. Możesz umieścić je bezpośrednio we wcześniej przygotowanej śmietanie, wymieszać i podać do spożycia. Drugim sposobem jest przełożenie ich do osobnej miseczki lub ułożenia na półmisku.
Przed samym podaniem polej je wówczas śmietaną. Bardzo dobrym pomysłem jest w takim przypadku schłodzenie zarówno ogórków, jak i śmietany – będą wtedy jeszcze bardziej orzeźwiające. Smacznego!