Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą to niesamowicie smakowita propozycja przygotowania dania obiadowego idealnego dla całej rodziny. Połączenie młodej kapusty z ulubionymi boczkiem i kiełbasą w towarzystwie delikatnego sosu każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Kapusta idealnie komponuje się przy tym wszystkim z praktycznie dowolnymi daniami głównymi i śmiało może stanowić dodatek obiadowy. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki – około 5 litrowy – garnek i patelnia – zaczynajmy!
45 min 4 porcje
Składniki – młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą
- Młoda kapusta – 2 główki
- Kiełbasa (najlepiej wędzona) – 200 g
- Boczek wędzony – podobnie 200 g
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Mąka pszenna – podobnie 2 łyżki
- Szczypiorek lub koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od pokrojenia w kosteczkę – nie koniecznie regularną – zarówno boczku, jak i kiełbasy. Rozgrzej teraz niewielką ilość oliwy na patelni – dodaj na nią następnie przygotowane przed chwilą mięso i smaż przez kilka minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę cebule, a ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Dodaj je również na patelnię, zamieszaj, zmniejsz ogień i pozostaw na kolejne 5 minut. Obierz teraz kapustę z zewnętrznej warstwy liści, umyj dokładnie obydwie główki, przekrój na ćwiartki i posiekaj stosunkowo drobno.
Umieść ją następnie w garnku – najlepiej około 5 litrowym, aby bez trudu pomieścił wszystkie składniki. Zalej całość wodą, dopraw delikatnie solą (z uwagi na obecność wędzonego boczku nie jest to konieczne) i nieco mocniej pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu pod uchyloną pokrywką na 15 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie odlej nieco wody z garnka – pozostaw na razie na boku. Dodaj następnie do kapusty całą zawartość patelni, a na niej umieść mąkę i odlaną wodę – mieszaj aż do rozpuszczenia mąki. Tak powstałą zasmażkę dodaj również do garnka z kapustą – gotuj ostatnie 5-10 minut – gotowe – smacznego!