Naleśniki zapiekane z indykiem to świetna propozycja obiadowa, która idealnie sprawdzi się jako pożywne danie dla całej rodziny. Pyszne ciasto naleśnikowe wypełnione cudownym w smaku farszem z delikatnego mięsa drobiowego to połączenie idealne. Dodatkowo wykorzystanie ananasa oraz zapieczenie całości w piekarniku nadaje potrawie wyjątkowych aspektów smakowych. Całość okraszona delikatnie rozpuszczoną mozzarellą zapewne każdemu z nas przypadnie do gustu. W naszej propozycji wykorzystaliśmy jako sos – którym posmarowaliśmy naleśniki – wyjątkową w smaku i aromacie pastę Tikka Masala od Patak’s – gorąco polecamy! Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia – lub dwie, aby przyspieszyć wykonanie – oraz piekarnik – zaczynajmy!
45 min 2 porcje
Składniki – naleśniki zapiekane z indykiem
- Mleko – 250 ml
- Jajko – 2 sztuki
- Mąka pszenna – 100 gram
- Mięso mielone (najlepiej z indyka) – podobnie 100 gram
- Kukurydza – 50 gram
- Ananas – podobnie 50 gram
- Mozzarella – podobnie 50 gram
- Pasta Tikka Masala – od Patak’s
- Curry – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Farsz
Na początek rozgrzej solidnie oliwę na patelni, a w międzyczasie dopraw mięso mielone delikatnie solą i pieprzem oraz nieco solidniej – 1 łyżeczką – curry. Umieść je następnie na patelni i podsmaż przez kilka minut – mieszając, tak aby nie posklejały się w większe kawałki – do momentu równomiernego zarumienienia z każdej strony.
W międzyczasie odsącz mozzarellę i zetrzyj ją na tarce o niewielkich oczkach – pozostaw na później. Następnie odsącz z zalewy kukurydze oraz pokrój w niewielkie kawałki ananasa i dodaj je na patelnię pod koniec smażenia mięsa – zmniejsz ogień do minimum i pozostaw całość pod przykryciem na około 10 minut.
Naleśniki
W tym czasie możesz zając się smażeniem naleśników – możesz oczywiście przygotować je wcześniej. W tym celu wbij do miseczki 2 jajka i solidnie je roztrzep. Następnie dodaj do nich 250 ml mleka oraz 100 gram mąki – najlepiej przesiewając przez sitko – na koniec dopraw szczyptą soli.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj – możesz wykorzystać do tego mikser – aż wszystkie składniki połączą się w ciasto bez grudek. Rozgrzej następnie niewielką ilość oliwy na patelni i wylewaj na nią ciasto – stosunkowo cienką warstwą. Smaż do momentu zarumienienia ciasta od spodu – możesz w celu sprawdzenia stanu naleśnika poruszać delikatnie patelnią.
Następnie przełóż naleśnika na drugą stronę – podsmaż jeszcze około 1 minutę – powtórz czynności dla pozostałego ciasta – rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gotowe naleśniki przełóż na talerz i posmaruj obficie tego, który znalazł się na wierzchu pastą Tikka Masala. Następnie przełóż na jego środkową część odpowiednią ilość farszu z patelni oraz posyp połową startej wcześniej mozzarelli.
Spróbuj teraz zawinąć go z obu stron do środka oraz z dołu zamykając go w swojego rodzaju kopertę. Podobnie postąp z pozostałymi naleśnikami, oprósz je z wierzchu pozostałą częścią mozzarelli, a następnie umieść je w piekarniku. Podpiecz wszystko przez dosłownie kilka minut do momentu zaobserwowania roztopienia się mozzarelli.
Gotowe naleśniki wyjmij z piekarnika i przełóż na talerze. Podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu aczkolwiek nie jest to konieczne. Naleśniki świetnie nadają się do późniejszego odgrzania na przykład w pracy – smacznego!