Pieczony filet z dorsza to jedno z naszych ulubionych dań rybnych. Jest proste i mało wymagające w przygotowaniu – dorsz jest na szczęście powszechnie dostępną rybą – efekt końcowy wprost genialny. Delikatny, rozpływający się w ustach filet z dorsza skropiony obficie sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny z dużą ilością koperku to kompozycja idealna. Dodatkowo zapieczone w mundurkach młode – najlepiej duże – ziemniaki to gwarancja pysznego, sycącego i bardzo atrakcyjnego obiadu. Do przygotowania przepisu konieczny będzie jedynie piekarnik, garnek do ugotowania ziemniaków i odrobina folii aluminiowej – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – pieczony filet z dorsza
- Filet z dorsza – 2 sztuki (około 0.4-0.5 kg)
- Ziemniaki (młode) – 300-400 gram
- Cytryna – 1 sztuka
- Koperek – pęczek
- Oliwa z oliwek lub masło
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj ziemniaki, tak aby z całą pewnością pozbyć się resztek ziemi. Z racji na to, że ich nie obieramy konieczne jest naprawdę porządne umycie – nawet z wykorzystaniem szczoteczki. Tak przygotowane ziemniaki umieść następnie w garnku, zalej chłodną wodą, przypraw solidną szczyptą soli i gotuj około 10 minut od momentu zagotowania wody.
W międzyczasie przygotuj dorsza – każdy z filetów przypraw solą i pieprzem, postaraj się rozprowadzić przyprawy równomiernie po całej jego powierzchni. Dodaj następnie na wierzch nieco świeżego koperku i zawiń w folię aluminiową – rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Jeśli minął już czas gotowania ziemniaków odcedź je i przełóż do piekarnika. Następnie umieść w nim również wcześniej przygotowanego dorsza. Pozostaw tak wszystko na około 20-30 minut – możesz pod koniec tego czasu sprawdzać stan ryby delikatnie odwijając folię.
Na koniec gotowego już dorsza skrop obficie sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Dodatkowo możesz przyozdobić go kolejną porcją koperku – nigdy za wiele. Pieczony dorsz z ziemniakami świetnie będzie komponował się z praktycznie dowolnymi dodatkami – my polecamy pomidorki koktajlowe z rukolą. Danie gotowe – podawaj od razu po przygotowaniu, smakuje najlepiej – smacznego!