Pieczony kurczak z ziemniakami to bardzo prosty w przygotowaniu i wyśmienity w smaku pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobrze przyrządzony z powodzeniem dorównuje wszelkim potrawom dostępnym “na mieście”. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie – wypieczone kawałki kurczaka oraz podpieczone ziemniaki wspaniale sprawdzą się jako główny posiłek dnia. Do jego przygotowania konieczna będzie miseczka na marynatę oraz piekarnik – zaczynajmy !
90 min 4 porcje
Składniki – pieczony kurczak z ziemniakami
- Kurczak – w zależności od upodobań mogą to być udka, ćwiartki, skrzydełka, pierś – my wykorzystaliśmy do przepisu 4 podudzia
- Ziemniaki – 1 kilogram
- Cebula – 1 sztuka
- Papryczka chilli – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Przyprawa do kurczaka – podobnie 1 łyżeczka
- Przyprawa do ziemniaków – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek – 5 łyżek stołowych (po 15 ml)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przygotuj marynatę do kurczaka. Jeśli masz taką możliwość zrób to znacznie wcześniej, nawet 2-3 godziny przed przystąpieniem do przygotowania posiłku. Dzięki temu mięso bardzo głęboko przesiąknie przepysznym aromatem i smakiem marynaty.
W tym celu dolej do miseczki 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Następnie dosyp do niej przyprawę do kurczaka oraz słodką paprykę – bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Każdy element kurczaka obtocz w tak powstałej marynacie i na koniec pozostaw je w miseczce. Pozostaw całość w lodówce najlepiej przynajmniej na kilka godzin.
Następnie obierz ziemniaki, umyj je dokładnie i pokrój w mniejsze kawałki – u nas mniej więcej o średnicy 2-3 centymetrów. Cebulę skrój w drobną kosteczkę, a czosnek posiekaj bardzo dokładnie. Rozgrzej teraz piekarnik do 180-200 stopni – w zależności od wielkości składników, zbyt duża temperatura dla mniejszych kawałków mięsa lub ziemniaków może skończyć się ich zwęgleniem.
Włóż następnie na brytfance do rozgrzanego piekarnika ziemniaki i kurczaka razem z marynatą na około godzinę. Co jakiś czas mieszaj całość i przekładaj na przeciwne strony, tak aby przypiekanie było równomierne. Gdy kurczak i ziemniaki będą już solidnie zarumienione możesz dodać do nich cebulę i posiekany czosnek – doda to potrawie wspaniałego aromatu.
Całość piecz jeszcze około 30 minut – pamiętaj, aby co jakiś czas przemieszać zawartość brytfanki, żeby zapobiec przywieraniu. Po tym czasie wyjmij brytfankę i wyłóż gotowe danie na talerze – gotowe ! Danie podawaj ze świeżymi warzywami lub surówką – smacznego !