Pikantna zupa dyniowa to ciekawy pomysł na zupę, ale również jedno z popularniejszych dań na Halloween. Zdecydowanym wzrostem zainteresowania przepis ten cieszy się właśnie w okolicach 31 października. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ta przepyszna zupa była pomysłem na codzienny obiad. Do przygotowania zupy konieczny będzie duży około 5 litrowy garnek, blender do zmiksowania składników oraz bulion warzywny (możesz przygotować go według naszego przepisu) – zaczynajmy !
50 min 4 porcje
Składniki – pikantna zupa dyniowa
- Dynia – połowa 1 sztuki (średniej wielkości dyni – około 1,5 kg)
- Bulion warzywny – 1,5 litra
- Cebula – 1 sztuka
- Papryczka chilli – połowa jednej sztuki
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Marchew – 2 sztuki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Zacznij od przekrojenia dyni na pół i wydrążenia nasion z jej wnętrza – pestki możesz zachować i wysuszyć je. Następnie jedną z połówek pokrój w paski – dzięki temu łatwiej się obierze. Drugą jej połowę możesz zachować na inny posiłek. Obierz dokładnie paski dyni i pokrój ją w kostkę.
Następnie rozgrzej w dużym (około 5 litrowym) garnku oliwę (może to być również masło). W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę, a czosnek w plasterki. Dodaj cebulę do garnka i podsmaż delikatnie aż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i poczekaj aż poczujesz jego intensywny aromat.
Posiekaj drobno papryczkę chilli i również dodaj ją do garnka. Marchewkę obierz i skrój w plasterki – podsmaż z resztą składników przez kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj do garnka wcześniej przygotowaną dynię i zalej bulionem warzywnym. Przypraw całość połową łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej i podobnie połową łyżeczki gałki muszkatołowej.
Gotuj wywar z warzywami przez 10-15 minut (do osiągnięcia miękkości marchewki). Teraz odstaw garnek z ognia i pozostaw do wychłodzenia. Następnie zmiksuj wszystko z wykorzystaniem blendera. Dodaj pozostałe przyprawy, a następnie podgrzej co jaki czas dokładnie mieszając – gotowe ! Zupę podawaj przyozdobioną pestkami dyni oraz świeżą pietruszką.