Pikantne spaghetti z mięsem to bardzo atrakcyjna propozycja obiadowa, która z pewnością w pełni zadowoli większość z nas. Wyborne połączenie powszechnie uwielbianego makaronu spaghetti, wspaniałego mięsa mielonego z boczkiem oraz wyrazistego sosu wraz z ulubionym serem to gwarancja cudownych smaków i niezastąpionych aromatów. Danie jest przy tym bardzo sycące i idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynamy!
30 min 4 porcje
Składniki – pikantne spaghetti z mięsem
- Spaghetti – 200 g
- Mięso mielone (ulubione) – 400 g
- Wędzony boczek – 100 g
- Cebula – 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobie 1 ząbek
- Ser żółty (ulubiony) – 30 g
- Przecier pomidorowy – 200 ml
- Ostry sos (ulubiony – u nas fermentowany sos pomidorowy o smaku habanero – Ostre Dzieje) – 2 łyżki
- Tymianek – 1/2 łyżeczki
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od pokrojenia w kosteczkę lub cienkie, podłużne paseczki wędzonego boczku. Rozgrzej następnie patelnię i umieść na nim boczek – smaż na niewielkim ogniu kilka minut do delikatnego zarumienienia. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie piórka cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno.
Marchew obierz i zetrzyj dodatkowo na tarce o grubych oczkach – dodaj ją wraz z cebulą i czosnkiem na patelnię – smaż kolejne 5 minut na nieco większym ogniu. Po tym czasie dodaj na patelnię delikatnie przyprawione solą i pieprzem mięso mielone. Bardzo dokładnie zamieszaj zawartość patelni i pozostaw na małym ogniu na 10 minut.
W międzyczasie zagotuj w garnku lekko osoloną wodę i przygotowuj w nim makaron – zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki posiekaj – pozostaw na razie na boku. Dodaj następnie na patelnię przecier pomidorowy wymieszany z tymiankiem, oregano i bazylią.
Możesz już teraz dodać również ostry sos lub pozostawić tę czynność na koniec – osobno dla każdej porcji dania. Zawartość patelni zamieszaj solidnie i pozostaw na ostatnie kilka minut na niewielkim ogniu. Gotowe spaghetti odcedź i rozłóż na porcje – najlepiej na talerze. Do każdej z nich dodaj odpowiednią ilość zawartości patelni – posyp obficie serem i dodatkowo natką – podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu!